Subiect: Predica de azi
View Single Post
Vechi 21.10.2012, 00:27:09
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor – Parintele Teofil Paraian ( 2 )

Privegherea și smerenia – arme împotriva diavolului
Iubiți credincioși,
A mai spus Domnul Hristos că: „Acest soi de diavoli nu pot fi scoși decât cu rugăciune și cu post” (Mt. 17, 21) și aceasta ne aduce aminte și de cuvintele: „ Privegheați și vă rugați, ca să nu cădeți în ispită “. Domnul Hristos ne-a arătat calea prin care omul poate să scape de sub stăpânirea vrăjmașului, ca să nu-1 stăpânească sau dacă 1-a stăpânit să nu-1 mai stăpânească, și anume ne arată calea rugăciunii și a luării aminte.
„Privegheați” ce înseamnă? Fiți cu luare aminte, fiți ca omul treaz, că dacă nu ești ca omul treaz, atunci te stăpânește. Se spune în Sfânta Evanghelie de la Matei parabola cu sămânța și cu neghina, când au mers slujitorii și au spus că a apărut și neghină și au întrebat de unde-i neghina, că ei au semănat sămânță bună, stăpânul a spus: „ Un om vrăjmaș, pe când noi dormeam, a venit și a semănat neghină “. Deci diavolul își seamănă semănătura când noi dormim, când dormim sufletește, când nu suntem cu gândul la Dumnezeu. Ne minte diavolul, iubiți credincioși, ne spune că mai avem vreme de pocăință, ne minte că adevărurile din Sfânta Scriptură nu-s adevăruri, cum i-a spus și lui Adam, a mințit de-a lungul veacurilor, ne minte și pe noi de atâtea ori, pentru că nu credem în puterea lui Dumnezeu, nu credem în adevărul găsit în dumnezeiasca Scriptură și nu ne este rușine să facem rău.
Iubiți credincioși,
„Privegheați” înseamnă „fiți cu luare aminte”, ca omul care-i treaz și știe ce se întâmplă în jurul lui. Fiți și voi cu luare aminte, să nu vină diavolul să vă spună că binele-i rău și răul e bine. Foarte mare ajutor, împotriva stăpânirii diavolești, a gândurilor celor diavolești, avem în smerenie. Dintre faptele cele bune pe care le face omul, parte din ele s-ar zice că s-ar putea să le aibă și diavolul.
Se spune în Pateric, că s-a întâlnit odată Cuviosul Macarie cel Mare cu diavolul, care i-a spus: „ Macarie, tu postești, eu nu mănânc niciodată, tu priveghezi, eu niciodată nu dorm, dar este una cu care mă biruiești”. L-a întrebat sfântul: „ Care ? ” Și i-a răspuns diavolul: „ Smerenia “. Omul smerit n-ajunge niciodată să facă rău, pentru că el se mulțumește cu întrebarea și el nu caută mărirea lui, ci mărirea lui Dumnezeu, și cine caută mărirea lui Dumnezeu, îl are pe Dumnezeu în ajutor. Se spune că smerenia îi arde pe draci.
Ce este smerenia ? Este acea stare sufletească pe care având-o cineva, se pleacă cu mintea, nu se ține că el știe și el poate, ci se pleacă cu mintea.
Iubiți credincioși,
După ce omul, despre care am auzit astăzi în Sfânta Evanghelie, a fost izbăvit de puterea drăcească, a dorit să fie cu Domnul. Dar Domnul i-a spus: „Du-te la casa ta si spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu ” (Lc. 8, 39). Deci, acolo unde-i casa ta, unde-i rostul tău, fii pildă bună, arată-le că ești în legătură cu Dumnezeu și atunci Mă urmezi pe Mine.
Rostul nostru e să-1 mărturisim pe Dumnezeu prin ceea ce vorbim, prin ceea ce facem, prin ceea ce gândim și să arătăm aceasta. Să se simtă că avem credința în Dumnezeu, că avem nădejde și iubire clocotitoare în sufletul nostru și că am scos ura din sufletul nostru. Și atunci, într-adevăr, suntem mântuiți de puterea cea drăcească. Să avem pildă pe Maica Domnului care a Spus îngerului păzitor: „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul Tău “, să ne fie și nouă exemplu de viață. Amin!

Din “Credința lucratoare prin iubire – Predici la duminicile de peste an”, Arhim. Teofil Pârâian