Citat:
În prealabil postat de musteriul
In VT existau anumite obiecte de cult, dar nu pentru a te inchina in fata lor. Norodul. nici macar nu avea acces la ele (in Sfanta intra numai preotul iar in Sfanta Sfintelor intra numai marele preot, o singura data pe an).
Cat despre NT, in Biserica Sfintilor Apostoli (Biserica model) nu se folosea nici un obiect de cult.
|
Inchinarea la icoane sau la Sf.Cruce - pe care, in treacat fie spus, Sf.Ap.Pavel o apreciaza - nu presupune din partea inchinatorilor ortodocsi recunoasterea acestora ca fiind Dumnezei.
Nu stiu daca ai remarcat, cand un copilas vede intr-o fotografie imaginea mamei sale face ceea ce facem noi in fata unei icoane frumoase:o saruta intr-un gest de tandrete izvorat din dragoste pentru persoana reprezentata in imagine.
Gestul de iubire trece dincolo de lemn si de materie spre Persoana din icoana.
Nu acelasi lucru s-a intamplat in pustie cu vitelul de aur. Atunci evreii idolatri au crezut in acel vitel ca fiind Dumnezeu.
Iar motivul invocat de tine ca norodul nu avea acces la ele este cam simplist: nu avea norodul acces la ele, dar aveau preotii. Adica vrei sa spui ca "idolatria" era un lux rezervat doar preotilor?
In Biserica Sf.Apostoli sau cel putin in timpul imediat urmator acestora s-au regasit reprezentari pictate de simboluri care Il reprezentau pe Hristos: pestele, mielul, vita-de-vie, etc. Acestea erau simboluri ale Mantuitorului folosite in decorarea lacasurilor de cult. Dar te asigur ca existau si icoane, dar stiu ca nu vei crede.