Multumesc, Darius, pentru acest topic. Pacatele se ascund in cele mai mici gesturi ale noastre, si daca nu ne straduim sa le recunoastem, cum sa ajungem sa le combatem?!?
Ca orice roman cunosc fenomenul despre care vorbesti si constientizandu-l cu multa vreme in urma, am hotarat ca ceea ce nu-mi permit, nici sa nu doresc. Iar ceea ce doresc, daca buzunarul imi permite, sa cumpar, altfel sa uit pe loc acea dorinta. Este numi un exercitiu; constient, la inceput, apoi devine rutina.
Pentru a-mi clarifica acest lucru, m-a ajutat si Patericul. Aici am citit despre un calugar, care gasind un mar, si vrand sa-l ia, l-a intrebat pe avva...daca ii permite. Raspunsul a fost: Daca tu l-ai pus acolo, ia-l.
Deci sa luam ceea ce e al nostru.
Unele exemple, ca cel cu pixul sau markerul, sunt aparent nesemnificative, caci nu saraceste nimeni, daca i se ia un pix. Cred, ca abia atunci, cand luam in considerare toate exemplele, cat de mici, abia atunci ne dam seama de unde provine multimea pacatelor, pentru care vom da socoteala. S-a spus ca un pix, de ex., poate fi utilizat in scop promotional. Asa este, dar ramane totusi o mare diferenta intre a primi un pix si a lua un pix.
Mi-am facut si eu ganduri despre aceste fururi, pe alte topicuri. Si am scris acolo despre furtul cu gandul: de cate ori admir flori, cu gandul imi si fac un buchet, pe care il vad cules si pus in vaza. Nu am acelasi gand cand merg intr-un muzeu si admir un tablou. As vrea sa ajung sa admir o floare si fara gandul de a o rupe si de a o lua acasa. Poate unora li se va parea exagerat, dar de prea multe ori ma surprind avand acest gand, incat am ajuns la concluzia ca trebuie sa fac ceva.
Cred cu toata convingerea ca trebuie sa luam in seama si cele mai mici pacate, pentru a ajunge curati si potriviti pentru a primi Duhul Sfant.
Spunand acestea, ma alatur tie, Darius, caci nu esti singurul, care a simtit imboldul de a-si insusi ceea ce nu-i apartine. Am simtit si eu acest imbold si-l mai simt de multe ori inca; dar pericolul, ca dandu-i ascultare ma poate lipsi de mantuire, ma face sa ma gandesc daca ceea ce e gratis, nu e cumva dublu de scump.
De fapt aceste flori, aceste markere, etc, nu sunt altceva decat ispite.
"La ce foloseste, spune Sf. Petru Damaschinul, daca cineva crede ortodox, dar traieste ca un pagan?"
|