View Single Post
Vechi 24.10.2012, 11:21:26
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
A face voia lui Dumnezeu este scopul, bineinteles. Voia lui Dumnezeu este ca noi sa ne mantuim, nu?
Asa este.

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Faci o alegere tinand seama de puterile tale. Daca iti depasesti puterile, risti sa iti fie mult mai greu si sa cazi.
Acum situatia este mai delicata caci Hristos Iisus spune: "harul Meu in slabiciuni se desavarseste" si "La Dumnezeu toate sunt cu putinta". Deci nu trebuie sa picam in extreme, nici in laxism: asta este, nu pot deci merg dupa pofta mea si nu imi pasa daca pic in robia placerii sexuale... nici in paroxismul abstinentei: vai de mine iar am pacatuit ca mi-am impartasit dragostea fireasca inclusiv sexuala (eros) cu sotul/sotia.

Consider ca problema este in ce directie ne folosim puterile nostre firesti in conlucrare cu harul Duhului Sfant si nu daca le depasim. In acest sens este relevanta ispitirea in pustie a Mantuitorului... cand se vede clar ca satana avea un singur scop: Hristos Iisus sa isi foloseasca nefiresc puterea Sa atat omeneasca cat si dumnezeiasca (laxism in cazul postului, paroxismul renuntarii la sine si increderea fara discernamant in Dumnezeu in cazul ispitei de pe aripa Templului).

Consider ca noua ne ramane sa cautam conlucrarea cu harul Duhului Sfant intru Hristos Iisus pentru a intelege ceea ce trebuie noi sa facem. Saul, cand L-a intalnit pe Iisus a intrebat: "Ce sa fac?"... Iudeii convetiti de Sfantul Petru cu ajutorul harului Duhului Sfant au intrebat: "Ce sa facem ca sa ne mantuim?"
Deci exista voia lui Dumnezeu obiectiva, pentru toti oamenii cat si subiectiva pentru fiecare om in parte... noi suntem datori sa le implinim pe amanodua intru dragoste in Biserica.

Referitor la casatorie, sunt de parere ca trebuie sa urmam indemnul Sfantului Pavel:
"Bine ar fi ca barbatul sa nu se atinga de femeie si nici femeia de barbat, insa din cauza dorintei trupesti care se poate preface in robia desfranarii este bine ca fiecare barbat sa se casatoreasca sa aiba femeia lui, asemnea si femeia... barbatul nu mai este stapan pe trupul lui ci femeia, asemnea nici femeia nu mai este stapana pe trupul ei ci barbatul... barbatul sa ii dea femeii iubirea datorata, inclusiv eros, asemnea si femeia... sa nu stea departe unul de celatat decat pentru post si rugaciune, cu buna invoiala... ca nu cumva sa vina satana sa ii ispiteasca din pricina neputintei infranarii... evident de la nefiresc si nu de la firesc"

Sunt lucruri delicate, iar noi cei neintelepti si nepriceputi este bine sa ascultam de parintii nostri precum Pr. Arsenie Boca care spune inechivoc "in casatorie nu este bun nici abuzul nici refuzul eros-ului (activitatii sexuale)".

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 24.10.2012 at 11:28:44.
Reply With Quote