View Single Post
Vechi 24.10.2012, 20:43:39
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Forumul este creștin-ortodox întrucât e asociat saitului cu același nume, nu pentru că are pretenția că tot ce se scrie aici este conform cu învățătura ortodoxă. Pe forum intră oameni care cunosc învățătura Bisericii de la foarte bine la deloc. Conform propunerii tale, toată lumea ar trebui să citească și să se conformeze catehismului oficial.

Dar Biserica nu e partid, nu propovăduiește o ideologie oficială, la care să trebuiască să consimtă toată lumea. Iar forumul nu reprezintă Biserica, ci e doar un loc de întâlnire a unor oameni care au o preocupare comună: credința în Hristos.

Conflictele de aici apar mai ales din cauză că ne atașăm nepermis de mult de ideile pe care le vehiculăm, și reacționăm prea emoțional la contrazicerea lor, neînțelegând că adevărul ne transcende, că nu e al nostru, că nu-l posedăm, ci îl căutăm. Și niciodată nu-l vom deține sau, paradoxal, îl vom avea doar atunci când vom ști că nu-l avem, căutându-l permanent.
De aceea ma adaugat in paranteza sa respecte invatatura ortodoxa, sa primeze aceasta pe forum. E si un punct din regulament care stabileste sa nu fie denigrata credinta ortodoxa. De exemplu patru adventisti discuta cu un ortodox si il iau pe acesta peste picior impunand prin numarul mai mare adevarul lor. Dar aici inca e bine, mie mi s-a intamplat ca un user catolic sa ma atace si ironizeze tot timpul pentru ca scriam ceva critic despre catolicsm. Cei ce au aceeasi idee cauta si sa se aprecieze si sprijine reciproc in mesaje, prin numar pun o presiune mai mare. In al doilea rand m-am referit la cei ce si scriu despre invatatura, cei ce scriu la alte subiecte nu au cum sa fie incadrati aici. Dar aproape toti intra pe forumul ortodox ca sa isi sustina invatatura lor, important e sa nu caute sa o impuna daca nu e ortodoxa.
Forumul se numeste ortodox, nu e doar un forum general, daca era general nu mai era nevoie de o astfel de precizare.

Nu sunt de acord cu urmatorul pasaj, BO propovaduieste o singura invatatura pe care toti ortodocsii o marturisesc. Asta si inseamna denumirea de ortodoxie, dreapta credinta, dreapta invatatura. Desigur ca forumul nu reprezinta Biserica, dar punand denumirea de ortodox in titlu are pretentia ca are legatura cu aceasta. Se numeste crestin ortodox si nu doar crestin, ca sa se incadreze toate cultele. Credinta in Hristos pretind ca au si adventistii, martorii, mormonii, penticostalii, etc.

Conflictele apar si din cauza orgoliilor dar mai ales din cauza invataturilor diferite vehiculate. Pot discuta normal cu un eterodox care intelege ca ortodocsii au o parere negativa despre cultul lui. Dar cand acestea devine agresiv e o problema. Probabil nu-i place cuiva sa citeasca pareri negative despre cultul lui, dar tocmai asta spuneam, ca suntem pe un forum ortodox si spunem ce considera ortodoxia, nu sa nu se supere vreun martor nimerit pe aici, nu scriem doar in spirit ecumenist. In al doilea rand o erezie este o jignire la adresa lui Dumnezeu, este destul ca acceptam sa fie expuse, dar si sa fie impuse agresiv e cam prea mult.
Am mai mentionat ca si intre ortodocis exista doua conceptii, una traditionalista si una modernista. Eu de exemplu o consider gresita pe cea modernista, dar am discutat normal cu cei ce o aveau atata timp cat nu se depasea limita unei conversatii bazate pe schimbul de idei. De exemplu cu tine nu am avut dispute pe tema asta, dar cu altii nu a fost asa.
Reply With Quote