BOR sesizează Senatul privind activitatea CNSAS
Înalți ierarhi
Sfântul Sinod a condamnat verdictele "sumare, pripite și tendențioase" ale CNSAS
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe, reunit zilele acestea la Palatul Patriarhal, a decis să sesizeze Senatul în legătură cu deconspirările făcute de Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități.
CNSAS a dat în ultimele luni verdict de poliție politică pe numele mai multor înalți ierarhi.
Este vorba de mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu și arhiepiscopii Sucevei, Pimen, și Albei Iulia, Andreicuț.
Critici la adresa CNSAS
Sfântul Sinod a condamnat verdictele "sumare, pripite și tendențioase" ale CNSAS, care nu ar fi ținut cont de "contextul extrem de ostil și de umilirea și șantajul la care au fost supuși clericii în timpul dictaturii comuniste".
Înainte de toate constatăm grave încălcări ale legislației în vigoare și ale statutului de membru în Colegiu
Constantin Stoica
De asemenea, Sfântul Sinod a criticat dur "circul" care a însoțit deconspirările, însemnând scurgeri de informații și luările de poziție publice ale unor membri CNSAS "în vădită contradicție cu legea".
“Problema pe care o ridică în momentul de față Sfântul Sinod ține de procedura în care membrii Colegiului CNSAS își desfășoară activitatea".
"Înainte de toate constatăm grave încălcări ale legislației în vigoare și ale statutului de membru în Colegiu, iar pe de altă parte se constată metoda defectuoasă de lucru a acestei instituții atunci când este vorba de activitatea clericilor ortodocși în perioada dictaturii comuniste”, a spus la BBC purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.
"Contextul istoric"
Sfântul Sinod consideră că singura care ar trebui să se ocupe de problema colaborării preoților cu fosta securitate ar fi comisia specială creată de BOR la începutul anului, care însă nu a dat semne că ar funcționa până în prezent.
Cea mai frumoasă poveste mi se pare asta cu contextul în care a avut loc colaborarea
Mircea Dinescu
Aceasta ar urma să ia decizii ținând cont de nuanțe și contextul istoric.
“Cea mai frumoasă poveste mi se pare asta cu contextul în care a avut loc colaborarea - spune Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS. Păi vă spun eu în ce context. În contextul în care mulți oameni erau la pușcărie și anumiți preoți colaborau din greu cu securitatea și au făcut carieră din această colaborare”.
“Eu tot aud această poveste. O parte a preoțimii ortodoxe a suferit într-adevăr în pușcăriile comuniste, unii au și murit, au fost martiri. Dar cei care au colaborat din greu cu securitatea au făcut în acea perioadă, în care securitatea era mare și tare, mari cariere, și asta datorită chiar colabărării cu securitatea”, a spus la BBC Mircea Dinescu.
Reprezentantul CNSAS Mircea Dinescu nu se arată surprins de plângerea pe care Sfântul Sinod vrea să o adreseze parlamentului având în vedere, spune el, relația strânsă între Biserica Ortodoxă și o parte a clasei politice dornică să strângă voturi cu ajutorul popularei BOR.
Puiu Hașotti: demersul BOR nu va da roade
La Senat, senatorul PNL Puiu Hașotti, membru al comisiei pentru culte, nu crede că demersul BOR pe lângă parlament va da rezultate și nici nu consideră justificată dorința preoților de a beneficia de un tratament privilegiat.
“După părerea mea este de neînțeles, poate chiar regretabil, că Sfântul Sinod găsește de cuvință să-i apere pe cei câțiva – pentru că nu cred că trebuie să fie mulți ierarhi care pare-se că au cam colaborat cu diavolul".
"Trebuie să recunoaștem că la CNSAS sunt scurgeri de informații, dar nu cred că CNSAS-ul trebuie anatemizat, trebuie condamnat și pentru chestii pe care le-a făcut și nu convin unora sau altora”, spune senatorul Hașotti.
Alte voci din parlament, cum ar fi cea a senatorului Ion Stan de la PSD, cer ca preoții să nu mai fie verificați e CNSAS, care a primit în vara anului trecut avizul CNSAS de a lucra cu dosarele preoților - până atunci clasificate pe rațiuni de siguranță națională. De atunci, cinci înalți prelați au fost deconspirați iar unii așteaptă în continuare un verdict.
sursa:www.bbc.ro
|