Subiect: Pentru Fumatori
View Single Post
Vechi 25.10.2012, 20:47:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Articole ortodoxe mai ample despre fumat si cafea pe site-ul: http://www.parohiamacin4.org/
Despre cafea:

Consumul de cafea este sau nu dăunător?
Parțial la această întrebare am răspuns mai sus. Consumul de cafea este după proverbul românesc: „Tot ce e mult strică”. Consumul moderat de cafea este util mai ales persoanelor cu activități intelectuale intense. Evitați consumul ZILNIC de cafea! Consumând zilnic cafea, devenim dependenți de aceasta. Trebuie să bem cafea în zilele în care avem nevoie mare de ea. Multe persoane spun: eu nu depind de cafea, pentru că beau foarte puțină, beau doar o ceșcuță pe zi. Dar când e vorba să se lipsească de acea ceșcuță, abia atunci își dau seama de dependență. Din experiența personală vă pot spune că, dacă s-a întâmplat în anumite perioade să consum cafea de pilda 5 zile la rând pentru că am avut nevoie, în ziua a 6-a am renunțat, dar deja simțeam dependența fizică, manifestată prin somnolență și lipsa chefului de orice treabă. Așadar, și în privința consumului de cafea trebuie să avem o dreaptă socoteală: să bem doar la nevoie și atunci o cantitate moderată. Dacă ne doare capul, luăm o pastilă, sau tot tubul? Așa și în privința consumului de cafea: dacă ne simțim obosiți, trebuie să bem o ceșcuță și nu o cană. Că și, dacă luăm aceeași pastilă mereu, nu mai are efect și, în același timp devenim dependenți de ea. Tot așa și cafeaua: trebuie consumată doar la nevoie și nu zilnic, pentru a-i mai simți efectul.

Este păcat să bem cafea? Există păcatul consumului cafelei?
Răspunsul poate fi da sau nu. Este păcat să luăm o pastilă? Nu ! Este păcat să înghițim un tub de pastile? Da, pentru că este sinucidere. Consumul unei cești de cafea la nevoie nu este păcat, ci lăcomia și abuzul de cafea este păcat, pentru că tot ce este dăunător trupului este păcat! Se poate spune că, de exemplu, un bolnav de hipertensiune arterială sau de ulcer gastric păcătuiește ori de câte ori bea cafea, pentru că își face rău trupului lui. Dacă medicina a ajuns la concluzia că a consuma zilnic cafea este dăunător trupului, după cum am văzut mai sus, înseamnă că a consuma zilnic cafea este păcat, pentru că astfel cafeaua devine dăunătoare trupului, iar a consuma cafea la nevoie și în cantitate mică, nu zilnic, nu este păcat deoarece nu dăunează trupului.
Reply With Quote