View Single Post
Vechi 26.10.2012, 17:46:04
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de UNNOOM Vezi mesajul
Ma ingrijoreaza un lucru in privinta moastelor: multimi prea mari de oameni se aduna cu ocazia praznuirii anumitor sfinti. Stau la cozi lungi, aproape ca se calca in picioare. Se inghesuie. Nu stiu cu ce ajuta la sfintenie ingramadeala.
Oare nu suntem mai degraba "ingramaditi" cei care nu vedem decat "ingramadirea"?

Eu cred ca daca ramanem doar la nivelul "ingramadirii", "organizarii" etc, ramanem doar la suprafata, si nu ne folosim cu nimic. Trebuie sa cautam mai la adanc. Desigur, a privi la suprafata evenimentelor, coincide cu a spune ca practica cinstirii sfintelor moaste ofera lumii de astazi un spectacol gratuit, demn poate de Evul Mediu. Acesta este un cliseu binecunoscut.

Dar daca am cauta la inimile celor ce "se ingramadesc" in astfel de cazuri, la necazurile, nevoile sau bucuriile lor? In definitiv la credinta si dragostea comune cu care ei alearga la Hristos?

Procesiunile si pelerinajele sunt manifestari ale Bisericii (ale eclesiei) ca adunare sfanta (sinaxa, sobor, ceata) a celor credinciosi. De aceea nu trebuie sa ne ingrijoreze numarul mare al celor prezenti, ci sa ne bucure, stiind ca Mantuitorul Insusi fagaduieste prezenta Sa acolo unde doi sau trei se aduna in numele Sau.
Reply With Quote