Foarte frumoasa Evanghelia de astazi cu invierea fiicei lui Iair si vindecarea femeii bolnave de 12 ani

. La predica de astazi am auzit niste lucruri interesante, pe care vreau sa le impartasesc si voua:
In primul rand, faptul ca trebuie sa ne rugam nu doar pentru noi, ci si pentru cei apropiati ai nostri, mai ales daca sunt in imposibilitatea de a inalta o rugaciune (asa cum era fiica lui Iair), dar si pentru dusmani. Asa ne asemanam cu Hristos. In ceea ce o priveste pe femeia bolnava, aceasta nu a facut nicio rugaciune, nu a facut spectacol, nici nu a deznadajduit, in ciuda incercarilor grele si a multimii de oameni. Credinta ei era atat de puternica, incat se gandea ca doar atingandu-se de hainele Mantuitorului, va fi vindecata. Aceasta este si explicatia pentru care credinciosii evlaviosi se ating de vesmintele sfintite ale preotilor sau pentru care preotii pun epitrahilul pe capul celui bolnav / penitent. Fireste, una este gestul plin de piosenie, alta este sa gatui preotul in incercarea de a pune mana pe patrafir :).
In al doilea rand, ca
nu se cuvine sa scriem pe pomelnicele de la Liturghie "morti", ci "adormiti". Fiica lui Iair dormea, nu era moarta. Cei care s-au mutat de la noi in Hristos, intru nadejdea vietii vesnice si a invierii nu sunt morti, ci doar adormiti. Nu m-am gandit niciodata la legatura care exista intre Evanghelia din duminica aceasta si Sambata mortilor de toamna, de saptamana viitoare. Hristos este Dumnezeul viilor, dar si al adormitilor.
In al treilea rand, ceva la care numai astazi am reflectat: vorbind despre suferintele si greutatile vietii in fata carora oamenii deznadajduiesc asa de usor, parintele a adus in discutie istoria lui Iov: Oare noi, oamenii, nu cumva suntem asemanatori diavolului cand gandim despre cineva mai inzestrat decat noi materialiceste si/sau spiritualiceste ca, daca nu ar fi primit asa de multe daruri, nu ar mai fi avut aceeasi atitudine fata de Dumnezeu si semeni si ar fi cazut repede in deznadejde si necredinta?!
Si, mai ales, ni s-a reamintit ca la Dumnezeu trebuie sa alergam sa ii dam slava si atunci cand suntem bucurosi! :)