Solovatul
A DOUA ZI LA SOLOVAT
Dimineata la ora 6 incepe slujba ,utrenia urmata de Sfinta Liturghie .,dupa care ne inchinam la moastele celor 3 sfinti intemeietori aflate linga altar intr-o frumoasa racla din lemn sculptat.In timpul slujbei am stat linga icoana din manastire a Maicii Domnului HLEBENIA ,care are si un crin in mina dreapta ,iar Mintuitorul este pe mina stinga a Maicii Domnului. Cintarile de aici m-au cucerit asa incit nu m-am plictisit deloc in timpul ascultarii slujbei .Dupa terminare am plecat coborind in curtea manastirii ,unde exista doar iarba si doua clopote asezate pe un suport din lemn ,jos,expuse acolo in curte.Asteptam sa se termine slujba din manastirea aflata in corpul de cladiri vizavi de manastire corespunzatoare cu intrarea principala.Aici ni se deschide usa si urcam niste trepte din lemn pina la nivelul superior.Pe coridor ne intimpina linga usa de la intrare in manastire icoana celor doi sfinti SAVATIE si GHERMAN ,SITUATI DE O PARTE SI DE ALTA A UNEI CRUCI MARI .In interiorul manastirii sunt picturi minunate pe un fond de bleu pal ,pe cupola fiind CRUCEA din lemn pictata.Iconostasul are ca la toate manastirile din Rusia usa de intrare in altar cu elemente arabe cu multe inflorituri.Aici admiram o icoana a Mituitorului pe marama ,deosebita realizata parca numai din umbre si lumini ,pe fond cafeniu,icoana facatoare de minuni,vindecatoare de cancer.Dupa inchinare si admirare ne cumparam toti aceasta frumoasa icoana aflata in diverse marimi ,mici, mari si mijlocii.Plec de aici cu o impresie de neuitat a acestei mici manastiri de la etaj ,a carei coridor se continua pe zidurile groase din piatra ale fortaretei .Intram in doua locuri unde sunt situate tunuri ce strajuiesc mici geamuri prin care admiram lacul ce inconjoara mansatirea in partea din spatele ei ,in fatza fiind Marea Alba.Coborim niste scari care ne duc la o veche moara unde se mai pastreaza obiecte vechi ,inclusiv pietrele de moara,dar care actual nu este functionabila.Vedem linga o iesire laterala spre lac ,zone inguste si intunecoase care au fost folosite ca celule pentru cei inchisi aicea pentru credinta lor.Avem program de voie dupa masa.Grupul se pare ca a mers la odihna in camera.Dar eu parasesc camera ,invingindu-mi oboseala ,caci sitam ca ma aflu intr-un loc unic unde nu voi mai reveni din pacate.Soarele asociat cu vintul rece s-a domolit.Ma uit la harta cu Solovatuul aflata chiar linga cladirea noastra de cazare.apoi plec prin spate ,trec pe linga un monument al marinarilor ,unde tocmai se facea schimbul de gardama gndesc ca ei sarbatoreau un eveniment .comemorau ceva in acea zi ,caci in celelte zile nu erau acolo soldati.Trec pe linga niste magazine mici cu suveniruri ,unde aveau chestii dragute ,ma indrept spre gradina botanica .Drumul duce prin padure,tineri pe bicicleta,care se puteau inchiria, mergeau pe drumul acesta care duce la gradina botanica dar si la Sechirnaia Gora,locul cel mai inalt al Solovatului.In aerul caldut plutea o liniste tristasimteam aceasta tristete plutind in aer.Admir frumoasele flori unice care se afla in aceasta padure albe si mov de o frumusete deosebita!La un loc al drumului apare un indicator care ma indreapta prin padure la troita SF.FILIP.locul unde el se ruga ,unde a facut si un dig in mare pentru pescuit.ma inchin la aceasta troita din lemn ,inalta care avea pietre de riu duse acolo de inchinatori ,de jurimprejurulei.In rest verdeata..padure si foarte multa liniste.Stau pe malul marii si admir aceasta intindere de apa rece strajuita acolo de acel dig din pietre care era foarte lung inspre mare.Mai merg destul pina ajung la intrarea in gradina botanica.Intrarea trebuia platita cu 100 ruble ,dar a doua zi eu stiam ca vom merge acolo fara ca noi sa platim ,aceasta vizita fiind inclusa in traseul nostru la intoarcerea de la SECHIRNAIA GORA,aflata in a treia zi in programul nostru pentru ca autocarele si microbusele erau toate ocupate fiind zi de simbata.Ma multumesc sa privesc doar harta gradinii botanice ..ma intorc pe acelasi drum ,vreo 3 km,admir portul ,casele mici si destul de modeste ale locuitorilor de aici .Deoarece mi se face foame merg la 3 alimentare aflate una liga alta si apropae de vila noastra de cazare.Imi cumpar renumita si adevarata pine neagra ,ciornaia hleba,moale si extraordinar de buna.La noi in Romania ,mi-am dat seama ca NU EXISTA PIINE NEAGRAdoar numele ei exista.Piinea neagra originala este foarte buna si consistenta,incit eu la manastiri serveam doar din asta chiar daca era si piine alba pe masa.
Ajung la camera dupa ce admir portul ...poate tristetea ce plutea in aerul insorit m-a facut sa-mi fie dor de acasasimtamint pe care nu l-am avut niciodatadar asta poate si pentru faptul ca ma aflam in locul cel mai indepartat de casa!!
Ma intind putin ,vreo 20 minute numai caci trebuia sa mergem la vecernie.Era simbata seara si manastirea era plina de lume.Un preot in virsta spovedea non stop.Cintarile vecerniei la SOLOVAT sunt minunate,parca te simti plutind spre cer.Dupa terminarea vecerniei care a durat vreo doua ore inca 6 preoti au spovedit lumea care dorea si era pregatita pentru impartasanie cu post de 5 zile.Inainte cu o zi am vorbit si grupul nostru cu un parinte roman,unul din cei doi frati romani de acolo ,preoti ,si i-am impartasit dorinta de a ne spovedi ,moment unic pentru multi dintre noi!!Cei 7 preoti din biserica au terminat cu spovedania abia la ora 24,asa de multa lume s-a spovedit acolo !!Am remarcat foarte multi tineri si chiar copii cam de 10-12 ani care s-au spovedit.Asta da...mi-am zis eu .Vedeam pe preotul acela batrin care spovedea un copil cu ce mare drag se uita si il privea.
Desigur ca ne culcam tirziu dup ace ne facem fiecare rugaciunile .Afara lumina era prezenta cam pina la ora 3 dimineata.Astfel am petrecut in cea de-a doua zi la manastirea SOLOVAT,o manastire care simteam eu ca e deosebita chiar si fatza de celelalte manastiri renumite rusesti.
|