Incepem cu participarea la SF.Liturghie,fiind si zi de Duminica.Ne impartasim la sfirsitul Sfintei Liturghii,dupa ce ne-am spovedit seara dupa vecernie la unul din cei doi preoti romani.Mare binecuvintare este aceasta pentru noi ca sa fie in astfel de locuri deosebite preoti romani!Coborim in curte si intram la o alta manastire aflata in aripa stinga cum coborim treptele ,o manastire mai mica unde slujba era pe terminate si aici;aici ne inchinam la icoana Maicii Domnului ORANTA,pictata pe fonb albastru ,care este icoana protectoare a Solovatului.Cumparam icoana care se vinde in variate marimi.Din pacate nu mi-am cumparat pe cea mai mare gindindu-ma ca acasa nu mai am unde sa le pun pe toate inramate!...daca sunt asa de mari.Aceasta icoana este sculpata pe frontispiciul de la intrare in manastirea mare si se vede ca a fost impuscata cu ocazia unei lupte..nu mai retin anul..din pacate!
Ne adunam dupa ce mincam fiecare pe cont propriu sau in grupuri la iesirea laterala de unde ne-am intilnit cu o alta ghida si apoi am urcat intr-un autobus care ne-a sus la SECHIRNAIA GORA,locul cel mai sfint al Solovatului ,unde au foat inchisi detinutii care urmau a fi exterminati.Ei stiau ca daca ajung aicea vor fi supusi la chinuri groaznice si apoi ,daca refuzau sa se lepede de credinta erau aruncati pe o scara abrupta care avea 200 trepte unde se faceau terci dupa rostogolirea pe ea.Coborim putin inainte de a ajunge la manastirea de aicea.Drumul duce prin padure..ne oprim linga o piatra dreptunghiulara pe care scrie in ruseste o minune care s-a petrecut aicea in acest loc.O femeie trecind pe acolo a auzit un glas care o intreba ce cauta acolo ea,caci acesta este un loc sfint de rugaciune pentru calugarisi a fost somata de acel glass a plece de acolo.Putin mai sus trecem pe linga o fintina aflata linga o cabana din lemn si ajungem la crucea aflata pe deal ,aproape de manastire;linga cruce se afla panouri cu poze ale detinutilor de acicea,care au murit aici.Plecam spre manastire,o manastire mica,rotunda cu ziduri albe care are un far in virf,ce slujea de orientare pentru vapoare,acesta fiind locul cel mai inalt al Solovatului.Intram in mica manastire,as putea zice ca e schit unde strabatem un scurt coridor care are o iesire laterala spre dreapta in alt coridor si trepte de urcare la etaj ,pe stinga.In fatza apare intrarea in mica manastire.Ne inchinam la icoanele de pe iconostas si la cele aflate pe pereti si pe masuta .Remarcabila este icoana Maicii Domnului ,pe fond alb,cu imbracaminte alba serafica..parca plutea .Dupa ce iesim admiram de pe un balcon aflat in curte o minunata priveliste de sus ,vedem lacuri ,paduri si o alta manastire jos departe in mijlocul padurii.Apoi coborim pe scara din lemn refacuta cele 200 trepte,intr-adevar abrupte.Jos ne inchinam la o cruce foarte mare din lemn ,apoi plecam prin padure si autobusul ne duce la gradina botanica.Aicea intram prin partea de sus dinspre schit si iesim prin partea care am vazut-o eu cu o zi inainte.Si aci se afla doua harti ale gradinii cit si 3 banci de odihna.Trecem pe linga o cladire alba care semana a fi un arhondaricadmiram florile deosebite,dar nu prea numeroase care cresc in aceste locuri vitregite de prea multa caldura.In alte vremuri aici exista si vita de vie cu struguri coptidesigur o minune,caci ea nu poate creste in mod obisnuit si sa mai dea si roade in aceste locuri reci.Din loc in loc in gradina se afla cite un mic paraclis unde se afla icoane ,ele fiind locuri de rugaciune.Spre capatul opus se afla o mica cabana care este paraclisul unui sfint,cred ca al SF.ALEX.NEVSKI,daca nu gresesc.De aici se vede in departare manastirea SOLOVAT,cu zidurile ei albe ,singura care invioreaza aceasta zona rece si incarcata de tristete,in care bat mereu vinturile.
Coborim pe o alee strajuita de copaci inalti si iesim din gradina botanica,urcam in microbusul care ne astepta in mica parcare si ne intoarcem spre centrul Solovatului ,pe drum oprindu-ne si la troita SF.FILIP.unde eu am fost si cu o zi inainte.Ajungem la vila de cazare,ne luam lucrurile si plecam spre port ,le depozitam intr-o sala de mese unde aveam platita de organizatoare o masa calda inainte de plecare si bem si un ceai cald.Pina sa vina vaporul cu care urma sa plecam am avut suficient timp sa ne mai plimbam pe aproape sa admiram manastirea Solovat dinspre port .Am vazut si locul unde se inchiriau biciclete si motorete pentru deplasare in SOLOVAT ,care este foarte intins ,rasfirat.Dupa vreo doua ore plecam cu bagajele spre vapor,urcam dupa ce ni se preiau din nou bagajele care sunt depozitate intr-o cala .Stam pe vapor si privim marea Nordului si manastirea Solovat care devine tot mai mica pe masura ce ne indepartam de mal.Sentimentul meu era acela de parere de rau ca trebuie sa plec din acest loc si de la aceasta manastire in ciuda sentimetului de tristete calma care il stapinea.Stam pe puntea vaporasului si vad in departare pe o insula manastirea Sf.Treime,greu observabila fara maritorul de la camera video.Solovatul mai are si alte insule cu manastiri.Monahii de la Athos pe care i-am intilnit la VALAAM au stat aicea 5 zile.Ne distram ,indeosebi studentul cu pescarusii care vin foarte aproape de noi in speranta ca li se va arunca ceva de mincare.studentul si-a cheltuit toate napolitanele si piinea cu pescarusii.
Ajungem din nou in portul KEM ,unde ne asteapta microbusul nostru si o alta noapte pe drum in care strabatem tundra ruseasca spre.
Vedeti si videoclipul meu cu SOLOVATUL
http://www.youtube.com/watch?v=ZB6UMHSADIA&feature=plcp