Citat:
În prealabil postat de Neaguu
1 Deci biserica dupa moartea apostolilor a degenerat?
|
E vorba de unele învățături promovate în Biserica post-apostolică. Biserica a rămas tot creștină, însă din dorința de a atrage tot mai mulți păgâni la Hristos i-a cam atras pe alocuri cu bagajul lor cultural-religios cu tot. Și asta nu o spun eu, ci o recunoaște chiar Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă.
Citat:
În prealabil postat de Neaguu
2 Cum adica reprezinta Cuvântul lui Dumnezeu autorizat? A dictat El si au scris altii? Dar tu spuneai ca este Cuvantul si apoi spuneai ca este inspirata! Cum se impaca toate astea?
|
Adică a fost în intenția lui Dumnezeu ca aceasta (Biblia) să fie scrisă și bineînțeles a inspirat prin Duhul Sfânt scrierea acesteia. Sper că la acest capitol ești de acord. Apoi, Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu transpus în cuvinte omenești, pe înțelesul oamenilor.
Citat:
În prealabil postat de Neaguu
3 La a treia fraza specific sectarului lovesti in credinciosii de aici uitand ca esti oaspete a o suta oara(nepoftit!) cu voia ta nu cu a forumului.
|
Maestre, eu te-am citat pe tine (nu ai observat ghilimelele) când ai scris
Biserica Ortodoxă cu litere mici.
Citat:
În prealabil postat de Neaguu
Prostiile care le debitezi sau noua sare (noua evanghelie) nici macar fratii tai protestanti nu le cred. Spune ce sa intamplat cu biserica dupa moartea apostolilor ca sa vedem daca gresesti sau nu!
|
Nu așa meștere! O să-ți dau câteva păreri ale istoricilor (nu adventiști, ci ortodocși!) și o să te las să te cerți cu ei, nu cu mine:
"La bizantini se observă o deosebită predilecție pentru formă, pentru partea dinafară a cultului, pe când fondul, îmbunătățirea vieții sufletești, înălțarea morală este cu totul neglijată. Acest formalism stăpânește pe toți deopotrivă de sus până jos, de la împărat până la slugă, de la patriarh până la țârcovnic." (I. Mihălcescu - Istoria bisericească universală de la 1054 până azi București 1920, p.37)
"Avântul pe care-l luă Biserica după procvlamarea religiunii creștine ca religiune de stat s-a resimțit și în serviciul divin, care se dezvoltă acum foarte mult și deveni mai pompos."(I. Mihălcescu - Istoria bisericească universală de la 1054 până azi București 1920, p.255)
"Vigilanțiu [362 d.H.] un preot din Galia... susținea că cultul a degenerat din ce în ce mai mult prin practica cea nouă și și-a pierdut astfel curăția lui. " (Badea Cireșeanu - "Tezaurul Liturgic" București 1910 p.53)
"La amănuntele date de Rufin care nu sunt neapărat reale, alți Părinți au adăugat altele și mai nuanțate anume că cele 12 articole [ale Crezului] au fost elaborate și pronunșate fiecare de câte un apostol. E de la sine înțeles că aceste amănunte sunt creații tardive cu mult post-apostolice, răsărite din evlavia credincioșilor față de simbolul de credință." (Pr. Prof.Cr. Ioan G. Coman - "Patrologie", București 1984. p.140
"Sanctificarea treptată, și în cele din urmă divinizarea Mariei reprezintă mai ales opera evlaviei populare." (Mircea Eliade "Istoria credințelor și ideilor religioase" București 1991. vol.II, p.374 )