http://www.scientia.ro/forum/index.p....html#msg54030
Si iata-ma iesit din carcera virtuala ce a avut ca scop "corijarea" atitudinii. Retoric intreb: Oare este corect sa condamni pe cineva fara judecata? Fara drept la replica?
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)
"Nu pretind ca stiu ceea ce stiu ca nu stiu" (Socrate)
"A cerceta cele din cer si cele de pe pamant nu sunt incompatibile cu credinta in zei" (Socrate)
Si pentru ce am fost judecat? Pentru incalcarea punctului 4.7: "propaganda religioasa"
Ar fi trebuit sa observati exprimarea inechivoca a indignarii mele fata de "ingnoranta filozofica" si pseudo-stiinta.
Desi am scris la subiectele filozofice din perspectiva teologiei ortodoxe am sustinut doar eshaustivitatea spirituala in ceea ce priveste congnitia duhovniceasca, ceea ce nu implica ca alte teologii si religii sunt automat toate eronate. In acest sens am urmarit evidentierea importantei filozofiei religiei in filozofie.
1) Activitatea mea principala pe acest forum vizeaza cunosterea stiintifica, studiul adecvat. Consider ca am contrbuit elocvent atat la intelegerea paradigmei stiintifice actuale cat si la indemnul studiului stiintific corespunzator. (Am precizat ca sunt indignat de faptul ca teoria evolutionista a fost scoasa din curriculum scolar). Postarile mele ajuta la intelegerea paradigmeni stiintifice actuale. Spre exemplu postarile din cadrul topicului "timp":
http://www.scientia.ro/forum/index.p....html#msg53406
2)Forumul Scientia > Diverse > Discuții pe diverse teme > Marul cunoasterii
http://www.scientia.ro/forum/index.p....html#msg53561
Afirma cu toata onestitatea si convingerea ca este intelept (in general si in particular pe acest forum dedicat stiintei) sa se evite orice discutie privitoare la critica paradigmei stiintifice actuale atata timp cat cei care "contrazic" stiinta nu pot aduce nici o dovada practica ci se bazeaza doar pe "vorbe".
Orice alternativa la paradigma stiintifica actuala (din sfera filozofica, teologica...) trebuie verificata practic. Metoda stiintifica fiind elocventa in acest sens.
Filozofia nu trebuie confundata cu pesudo-stiinta. Filozofia este utila dezvoltarii gandirii si congnitiei umane, pe cand pseudo-stiinta si fundamentalismul (fie filozofic, fie religios) este extrem de nociv.
3) Forumul Scientia > Filozofia științei, filozofie, psihologie, sociologie și limba română > Filozofie > Neutralitatea (filozofică) științei și ateismul militant (materialism filozofic)
http://www.scientia.ro/forum/index.p...ic,3922.0.html
"Consider ca știința trebuie respectata și utilizata corespunzator conform scopului ei (studiul naturii prin obsevație și raționament). In acest sens consider ca ateismul militant face un deserviciu științei întrucât confirmarea/infirmarea existenței divinității nu face parte din domeniul știintific. Luptele filozofice in care știița este implicata tendețios au efecte nefaste pentru studiul științific corespunzător. Nici un om nu trebuie pus (mai ales forțat) să aleagă între știință (studiul științific adecvat) și o anumită orientare filozofică sau religioasă.A fi om de știință nu implica aderarea la filozofia (materialistă) ateistă, de asemenea a fi un om religios nu implică excluderea studiului științific corespunzător."
Motivele condamnarii (formulate de catre un veritabil Meletos virtual contemporan):
http://www.scientia.ro/forum/index.p....html#msg53547
"discutiile nu "s-au stins" deoarece Eugen7 insista cu minciunile si cu ipocrizia sa nesfarsita pe acest forum. "
a) minciunile
Daca am mintit dovedeste ca am mintit? Dar daca nu de ce ma lovesti virtual?
Consider ca aceasta acuzatie se refera in principal la subiectul:
Forumul Scientia > Chimie, biologie, medicină și antropologie > Originea si evolutia vietii > Creație sau evoluție. Trebuie să alegem?
http://www.scientia.ro/forum/index.p...c,3901.45.html
In cadrul acestui topic am afirmat ca teologia orotodxa academica contemporana sustine viziunea evoloutionismului teisit ca fiind pertinenta (si implicit combate viziunea creationista ad litteram "intelligent design" cu ridicolele pretentii "stiintifice", considerand-o pseudo-stiinta si tratand-o ca atare). Viziunea evolutionismului teisit este in duhul ortodoxiei patristice care afirma inechivoc ca stiinta ofera cognitia potrivita pentru modul in care functioneaza universul insa stiinta nu poate oferi raspusuri cu privire la cauza acestui mod de functionare precum si la scopul acestuia si al existentei (universului, organismelor, omului...)
Lucrari teologice de referinta in acest sens:
TEOLOGIE ORTODOXĂ ȘI ȘTIINȚĂ:
PUHALO Lazăr, IPS, Dovada lucrurilor nevăzute. Ortodoxia și fizica modernă, trad. Corina Stavinschi, Doina Ionescu. București: XXI Eonul Dogmatic, 2005.
ICĂ Ioan, Pr., Alexandros Kalomiros, Andrei Kuraev, Doru Costache, Sfinții Părinți despre originile și destinul cosmosului și omului. Sibiu: Deisis, 2003.
KALOMIROS Alexandros, Dr., De la Facere la Apocalipsa, București: Lumea credinței, 2005.
LUCA al Crimeei, Sfântul, Puterea inimii, trad. Savga Evdochia, Bucuresti: Sophia, 2010.
NESTERUK Alexei, Light from the East: Theology Science and the Eastern Orthodox Tradition, Minneapolis: Fortress Press, 2003.
NESTERUK Alexei, Universul in comuniune, trad. Mihai-Silviu Chirilă. București: Curtea Veche, 2009.
PUHALO Lazăr, IPS, Caile Ortodoxiei Contemporane, trad. Mihnea Gafita. Cluj-Napoca: Eikon, 2006.
PUHALO Lazăr, IPS, Sufletul, trupul si moartea, trad. Fabia Anton. Cluj-Napoca: Eikon, 2005.
PUHALO Lazăr, IPS, Teologia vie in ortodoxie, trad. Fabia Anton. Cluj-Napoca: Eikon, 2005.
MOORE Lazarus, Arhimadrit, Sfantul Serafim de Sarov. O biografie spirituala, trad. Paul Balan, Bucuresti: Agapis, 2002.
NELLAS Panayotis, Omul - animal îndumnezeit. Perspective pentru o antologie ortodoxă, trad. diac. Ioan I. Ica jr. Sibiu: Deisis, 2002.
FIRCA Iova, Cosmologia biblică și teoriile științifice. București: Anastasia, 1998.
LEMENI Adrian, Repere patristice în dialogul dintre teologie și știință. București: IBMBOR, 2007.
LEMENI Adrian, Sensul eshatologic al creației. București: Asab, 2010.
LEMENI Adrian, Teologie ortodoxa și știință. București: IBMBOR, 2007.
ARTICOLE:
CIRA Călin Emilian, “Teoria evoluției și creștinismul. Sunt ele incompatibile?”, Revista Tabor, anul V, nr. 8, noiembrie, pg. 34-38, 2011.
RELIGIE ȘI ȘTIINȚĂ:
ALEXANDER Denis, Creation and Evolution: Do We Have to Choose?. Oxford: Monarch , 2008.
ALEXANDER Denis, Ronald L. Numbers, Biology and Ideology from Descartes to Dawkins, Chicago: University of Chicago Press, 2010.
COLLINS Francis, DNA and the Revolution in Personalized Medicine, London: HarperCollins, 2010.
COLLINS Francis, The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief. New York: Free Press, 2006.
HICK John, Noua frontiera a religiei și științei, trad. Alexandru Anghel. București: Herald, 2012.
McGRATH Alister, Dawkins' God: Genes, Memes, and the Meaning of Life. New Jersey: Wiley-Blackwell, 2004.
McGRATH Alister, Why God Won't Go Away: Engaging with the New Atheism. London: SPCK, 2011.