Citat:
În prealabil postat de AlinB
Foarte interesant.
O sa citesc referintele in cauza.
|
Adaug si urmatoarea referinta in cu privire la discutiile filozofice privind sensul existentei:
Postari elocvente:
http://www.scientia.ro/forum/index.p....html#msg54187
Răspuns: Despre SENS-ul existentei
« Răspunde #68 : Iulie 31, 2012, 03 : 03 : 3 »
<<Citat din mesajul lui: 07Marius din Iulie 30, 2012, 11 : 22 : 21
...ideea de divinitate in sine ptr. mine este greu de acceptat.>>
Din punct de vedere filozofic consider ca ideea de divinitate a lui Socrate este pertinenta.
"singur Zeus (Dumenzeu) este intelept" cu adevarat (Socrate)
Cum am putea vorbi despre constiinta fara referinta?
<<Citat din mesajul lui: 07Marius din Iulie 30, 2012, 11 : 22 : 21
Cred mai degraba in puterea omului de a cerceta si intelege lumea, universul.>>
A cerceta (intelectual) este una iar a intelege (congnitie intelectuala) este altceva. De asemenea a intelege modul de functionare al universului nu implica intelegerea scopului acestui mod de functionare.
"A cerceta cele din cer si cele de pe pamant nu sunt incompatibile cu credinta in zei" (Socrate)
(Filozofic vorbind) pentru a intelege scopul modului de functionare al universului (descris de diferite paradigme stiintifice) consider pertinenta opinia filozofica a lui Socrate, conform careia cunoasterea propriei nostre fiinte (existenta, ontologie) sta la baza cognitiei intelectuale a sensului existentei. "Cunoaste-te pe tine insuti".
http://ro.wikipedia.org/wiki/Socrate
http://www.scientia.ro/forum/index.p....html#msg54187
Răspuns: Răspuns: Răspuns: Despre SENS-ul existentei
« Răspunde #71 : August 01, 2012, 11 : 01 :1 4 »
<<Citat din mesajul lui: 07Marius din Iulie 31, 2012, 04 : 15 :2 8
Citat <<Cum am putea vorbi despre constiinta fara referinta?>>
Aici sunt de acord ca una implica existenta celeilalte. Dar, ma intreb de unde reiasa ca ar exista o constiinta unica, universala la scara universului, care sa justifice existenta unei divinitati?>>
Consider ca pe de o parte nu trebuie sa facem salturi congnitive intelectuale in ceea ce priveste divinitatea, ci trebuie sa pasim treapta cu treapta.
Acceptara constiintei umane (posibila datorita intelectului uman ce asigura liberul arbitru) nu implica nicidecum acceptarea unei divinitati. Ci atunci cand avem cognitia umana intelectuala corespunzatoare a constiintei umane si liberului arbitru trebuie cu toata onestiatea sa cautam congnitiv intelectual care este cauza constiintei... si asa incet, incet, din treapta in treapta ajungem si la cogntia intelectuala inechivoca a divinitatii. Daca riscam sa sarim treptele... avem toate sansele sa cadem, sa ne lovim ... sa ne spagem capul si intelectul... creierul si mintea sa fie afectate iremediabil.
Existenta constiintei umane, specifica ontologic fiecarei persoane umane, este implicata de intelect. Consider pertinent sa afrim ca putem astfel vorbi de nivele (grade) de constiinta (obiectiva) atat in cazul individului (constiinta activa la nivel min sau nivel max) cat si constiinta obiectiva de grup (familiala, sociala, statala, regionala, globala etc).
De asemea consider important de subliniat ca existenta constiintei nu implica exclusiv faptul ca referinta trebuie sa fie o alta constiinta (ontologic separata) ci mai de graba "ceva" cu care avem o legatura directa (ca sa avem cu face comparatie), care sa se oglindeasca in noi (adica noi am fi cumva receptorii ai acelei surse, asa cum lumina este reflectata in diverse oglinzi, si fiecare oglinda "vede" (este constienta) de gradul sau de luminare care depinde exclusiv de cat de curata este (nu stiu daca este cea mai potrivita comparatie dar sunt de parere ca imaginea este sugestiva). In aceasta situatie este evidenta relatia intre referinta, sursa constiintei si constiinta individuala. Acest aspect consider ca este foarte bine evidentiat de filozofia socratica).
http://www.scientia.ro/forum/index.p....html#msg54133
Răspuns: Despre SENS-ul existentei
« Răspunde #57 : Iulie 30, 2012, 12 : 51 : 15 »
<<Citat din mesajul lui: MariS din Iulie 29, 2012, 08 : 40 : 19
Mie mai grav mi se pare sa amputezi spiritualul pe motiv ca nu e demonstrabil.>>
Subscriu asertiunii pertinente.
In acest sens dores sa fac precizarea ca demonstratia in acest caz este epistemologica (implicand empirismul... obiecte fizice "reale" a caror "realiate, cognitie" obiectiva este "garantanta, conferita" de perceptia senzoriala).
Ce ne facem insa cu obiectele matematice? obiecte pur intelectuale... ce implica o cognitie umana pur intelectuala (rationala),
Astfel
consider pertinent sa afrim: mi se "pare" grav sa (incerci sa) amputezi contemplatia intelectuala umana... doar pentru faptul ca nu se incadreaza in tiparele intelectuale rationale.
Vorba aceea "vulpea care nu ajunge la struguri zice ca sunt acri"... si nu se liminteaza la atat ci in viclenia ei incearca nu doar sa denatureze "realitatea" ci mai greav incearca (din invidie) ii opreasca si pe cei care vor si pot ajunge...
Topic:
http://www.scientia.ro/forum/index.p...c,3987.45.html
http://www.scientia.ro/forum/index.p...c,3987.60.html
Doamne ajuta.