View Single Post
Vechi 31.10.2012, 18:24:02
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Putem:

1. Exista preoti care, prin munca lor de-o viata, se remarca pe plan teologic si ajung sa contribuie mult la cultura crestin-ortodoxa universala. Preoti care primesc titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universitati. Care sufera pentru credinta ani de temnita si-L marturisesc pe Hristos toata viata lor. Aparatori ai credintei, cunoscatori ai multor limbi straine noua. Acestia sunt cei seriosi.

2. Exista si ceilalti, preotii "normali", care nu se remarca prin cele de mai sus. Buni si ei, dar nu de talia Parintelui Staniloaie sau Galeriu.
Daca Parintele Staniloaie face o afirmatie dupa o viata de cercetari teologice, atunci eu tind s-o cred. Ceilalti, creada cine ce-o vrea.
Daca un preot sau episcop fara darul proorociei, face o afirmatie sau alta, nu e treaba mea ca simplu crestin (monah sau mirean) sa dezbat ce a spus. Scriptura ne invata ca numai cei cu harul proorociei contribuie la construirea Bisericii (cu sens de mireasa lui Hristos, nu ONG caritabilo-cultural inregistrat la registrul comertului). Restul clericilor din biserica sunt simpli si foarte umili slujitori, care au fost incercati de ispite, ca fiecare om.

Cat timp stiu ca Pronia este o forta la fel de valabila ca si radiatia sau gravitatia, chiar nu e treaba mea sa stiu daca vecinul se va mantui sau ba. Cu atat mai putin este treaba mea sa stiu daca se vor mantui alte confesiuni.

Grija pentru randuiala lumii ma apropie de lume, iar grija pentru vesnicie ma apropie de Hristos. Prin asta cunoastem carui duh slujim. Cand 8 ore pe zi fac marketing si presa, 8 ore dorm, 2 ore merg la sauna(tv, bairam), 2 ore le petrec langa copii, 1 ora mananc si 5 minute ma rog; cred ca e clar unde imi este inima mea.

Ceea ce ma ingrijoreaza si m-a indemnat sa raspund la acest topic, este faptul ca duhovnicul tau nu a reustit sa-ti alunge demonul curiozitatii care te munceste. Ca sigur nu erai cu lacrimile in barba de dragoste pentru Papa, cand ai inceput sa te framanti pe tema asta. Si mai grav este ca acest demon a atras o multime de crestini la masa dezbaterii sale.
Cauta si vezi ce spune Sf. Isaac Sirul despre Teologhisire si despre rangurile din biserica. Eu cred ca acest om, care ne-a lasat ca mostenire duhovniceasca o intreaga filocalie, intrece orice diploma a lumii moderne.

Iertati-ma ca nu am avut rabdare sa fi citit toate cele 124 pagini. Sper sa ma fac de ras cu acest raspuns, in sensul ca demonul a fost legat intre timp, iar cei ce aveau astfel de framantari s-au apucat sa caute lacrima pocaintei.

Teologia nu mantuieste pe nimeni, pocainta mantuieste pe oricine.

Last edited by leonte; 31.10.2012 at 18:27:14.
Reply With Quote