domnule ma faci mincinos shi orb shi imi pui in carca lucruri de care n-ai habar ca shi cum eu le sustzin... sa fii sanatos domnule,
tzi-am mai spus ca totul e valabil de la inceput pana la sfarshit, dar daca jertfele din vechime dupa legea veche nu au fost primite pentru ca inima omului ramanea in intuneric shi in nedesavarshire, asta nu inseamna ca nu erau date de Dumnezeu shi ca nu erau bune, ele erau foarte bune, noi eram necuratzi, necinstitzi, mincinoshi, iar Domnul vazand asha, atunci s-a dat pe sine, s-a coborat din Cer ca sa mareasca shi mai mult valabilitatea vechiului testament dar shi aducand tot cerul, adica lucruri cum nu s-au spus shi nu sau mai auzit, astfel ca jertfa din dragoste pentru noi savarshita pe cruce a devenit jertfa nesangeroasa din Liturghie... Legilor vechi ale literei care omoara i s-a adaugat legea cea noua a dragostei curate shi a smereniei shi saraciei, shi in loc intronarea sabatului mortzii ne-a dat sfanta Duminica a invierii...
deci ce ma tot iei pe mine cu executarea vechilor ritualuri?, ca nu ma refeream la ele din moment ce a adus vinul cel Bun, vinul cel Nou, shi jertfa nesengeroasa a duhului umilit, a inimii frante, pe care Dumnezeu nu le va urgisi, dar care trebuiau sa existe shi in inima din VT ca urmare a jertfei unui animal ales care ar fi murit pentru pacatele tale...
Deci daca am zis ca toate au fost shi sunt valabile, asta nu inseamna ca trebuie sa le facem pe alea vechi ca shi fariseii de demult, dar alea vechi erau valabile ca de aia le-a dat Dumnezeu... doar ca noi/evreii de atunci nu au ascultat cum trebuia... trufindu-se shi aducand jertfe in batjocura, templul transformandu-se in peshtera de talhari iar negutzatoria cu animalele era o batjocura in fatza domnului... unde era mantuirea inimii tale? Deci Hristos care s-a jertfit a ridicat shi mai mult valabilitatea tuturor cuvintelor sale de la Dumnezeu din VT, din NT din AP shi din tot ce au scris sfintzii... dar nu am sustzinut nicaieri ca noi trebuie sa facem jertfe ca in vechiul testament ca asta ar insemna sa-l necinstim shi sa-l Batjocurim pe Hristos... caci asha a spus sa facem mai departe intru pomenirea Sa, asha cum a invatzat el in NT shi pana la sfarshitul veacurilor... deci de ce ma certzi pentru ca am sustzinut ceva ce eu nu sustzin... tzi-am spus ca ai intrebari viclene shi afirmatzii mincinoase despre ce am scris despre mirelat, shi te rog sa ma iertzi dar nu vreau sa te deranjez sau sa te mahnesc, nu sunt suparat shi nu sustzin ce afirmi dumneata... ci tzi-am spus ca intreaga Biblie este Valabila shi toate scrierile sfintzilor ce au mai scris mai departe deoarece cuvantul lui Hristos ramane in veac...
shi a spus sfantul ap. Pavel foarte clar, ca legea nu se tzine asha cum invatzasera ei ca se face ci asha cum a implinit-o Hristos, iar prin Harul sau putem sa tzinem shi legea veche dar shi legea cea noua care este shi mai mare, legea harului shi a iubirii curate shi smerite+ care nu are legatura cu jertfa animalelor shi cu taierea sau netaierea imprejur... deoarece aceasta prevede cercuirea sfanta a inimii!
ma iarta daca tzi-am raspuns, stimate cod_gabriel... dar eu asha cum shtiu, asha tzi-am marturisit... tu n-ai decat sa intzelegi shi sa faci cum vrei...
nu mai bine shi nu mai ne pacali facand afirmatzii gratuite despre ce am scris sau am zis mai frate... ca tzi-am spus, mirelat a sintetizat perfect! iar eu n-am facut altceva decat sa intaresc daca se poate spune asha, defapt sa mi se para shi mie ca ea a spus bine...
|