Manastirea sfintului alexander de svir,sakt petesburg,rusia
Situata aproape de Sankt Petesburg,,are o vechime de 500 ani si a fost fondata de Sf.Alexandru de Svir ,linga lacul Rostchinskoe,in anul 1487.In anul 1506,Dumnezeu ii apare sfintului sub forma a trei ingeri spunindu-I sa construiasca manastirea SFINTA TREIME.In anul 2011 a implinit 500 ani vechime.Manastirea a fost profanata si lasata in ruine intre anii 1917 si 1997 cind a fos returnata bisericii ortodoxe ruse.Moastele Sf.Alexander de Svir au fost repuse in manastirea Schimbarea la fatza in anul 1998 ,iar serviciul religios s-a reluat.
Ajungem la aceasta memorabila si deosebita manastire ,care are parca ceva aparte, dupa o noapte de drum,dimineatza.Inspiram aerul proaspat care vine dinspre lacul aflat linga complexul monahal.In fatza noastra ,din parcare ne apar zidurile strajuite de chilii in renovare ale manastirii Sfinta Treime .Aleea duce pe linga zid spre manastirea mai noua ,trecind pe linga un spatiu verde care ne desparte de un lac mare.In stinga noastra ne apare o cladire mica din lemn ,de culoare galbena spre care din parcare se poate ajunge pe o alta alee.Un pelerin trece pe acolo si imi spune ca este inchisa intrarea.Aleea se reuneste cu aleea principala care ne duce direct spre intrarea in complexul monahal mai nou.Dar inainte de intrare plecam la grupul sanitar modern, aflat in dreapta pentru a ne primeni si aranja dupa o noapte de drum in microbus.Lasam in stinga noastra aghiasmatarul ,la care vom reveni mai tirziu ca sa ne luam apa din fintina sfintita ,unde apa vine pe robinete.Privim la panourile cu poze si explicatii in legatura cu manastirea,aflate la intrare.Deasupra intrarii se afla icoana aratarii Sfintei Treimi.Intram intr-o curte mare ,inconjurata de cladiri ..totul aici este pe fond alb,cladirile manastirea ,clopotnita,aflata linga manastire,cit si paraclisul care marcheaza locul unde s-a aratat SF.TREIME SF.Alexandru de Svir.Capela aratarii este dupa intrarea in curte situata in dreapta aleii principale.Aici intram inauntru si ne inchinam la icoana aratarii ,la icoana sf.ALEXANDER DE SVIR ,cit si la icoana SF.parinti ai Sfintului ,care ulterior s-au calugarit si ei.Un gardulet metalic din fier forjat ne desparte de o zona in care se afla nisip ,o lopetica din plastic permitindu-ne sa ne luam acasa acest nisip aflat in acest loc sfint pentru a-l folosi pentru nevoile personale.Parcurgem aleea pietruita si in dreptul clopotnitei spre lac in stinga se afla intr-o singura cladire doua manastiri cu intrari separate,manastirea sfintilor Zaharia si Elisabeta,in care intram pe prima usa .Aici putem sa dam la un calugar pomelnice.Tot aici se afla si o copie dupa giulgiul din Torino;exista 6 copii in lumene-a spus calugarul.Alaturi intram in manastirea Schimbarea la fatza ,o manastire mai aparte,alba in interior ,luminoasa cu picturi ale drumului crucii pe pereti .Icoane mari ,inramate foarte frumoase se afla pe cei 4 stilpi interiori.Lateral intram intr-o alta incapere cu un iconostas ceva mai mic linga care se afla racla cu moastele Sfintului Alexander de Svir.Deasupra raclei din lemn foarte frumos sculpata se afla o icoana mare cu aratarea Sfintei Treimi ,cu Sf.Alexadru se Svir ingenunchiat in fatza a trei ingeri imbracati in alb.Racla ni se deschide si ne inchinam la moastele acestui mare sfint ,care desi este de 100 ani trecut la Domnul ,are pielea alba ca a noastra ,doar unghiile sunt vinetii,atit de la miini cit si de la picioare.Tocmai au venit un grup de pelerini rusi care au citit acatistul sfintului si au cintat refrenul foarte frumos ..mi-a placut foarte mult..in paralel noi romanii eram grupati in genunchi linga racla si o persoana citea incet sa auzim doar noi acatistul in limba romana.A fost frumos ,mai ales al rusilor..dar nu intelegeam .Concentrarea pe ambele laturi ,romana si rusa nu m-a satisfacut,asa incit mai tirziu am revenit la racla pentru a citi si eu acatistul in linisteapoi am vazut ca si studentul a venit si a citit acatistul Sfintului ,in mod personal.Am aflat mai tirziu cu ocazia pelerinajului in GRECIA toamna in octombrie a aceluiasi an ,de la un staret de manastire ca acatistele citite in mod personal la racla sfintilor sunt cele mai importante!.Merituos este ca aici ni s-a permis sa stam mai mult,nu ne-am grabit asa incit dupa inchinare ,dat pomelnice, intrare in capela aratarii de mai multe ori pe parcurs,un loc care ma atragea ca un magnet,dupa plecare si cumparaturi la pangar,aflat in corpul de cladiri de linga intrare in dreapta,dupa filmare,am avut timp sa citesc acatistul acestui mare sfint la racla lui.De la pangar mi-am cumparat desigur cele doua icoane memorabile ,cu aratarea Sfintei Treimi si aratarea Maicii Domnului ,icoana Sfintului ,cit si poza cu racla ,dar si un mir care avea atasata la eprubete o icoana mai mica a Sfintului.Plecam la manastirea pe linga care am trecut ,a Sfintei Treimi,intram in biserica veche cu picturi vechi,dar frumoase in ciuda uzurii lor,mai ales episodul cu biciuirea si intrarea in Ierusalem mi-au placut.Ne inchinam si am ocazia sa filmez pe fondul unor cintari religioase cintate de un grup de 4 tineri ;ei cintau cintece de pe cele 4 CD-uri expuse acolo spre vinzare in scop de a cistiga bani pentru refacerea picturii manastiri.Muzica era frumoasa,dar parca cu influenta catolica,iar cd-urile erau scumpeasa incit m-am multumit a lasa in balonul de sticla o suma mai mica 50 ruble ,pentru ca am si filmat..nu se cerea nimicadar bunul simt m-a determinat a proceda in acest fel.Iesim afara in curte ,trecem pe linga o manastire a Maicii Domnului ,in ocolire si intram pe o usa mica intr-o pestera;este pestera aflata sub aceasta manastire ,in care Sfintul se ruga .Pe perete este expusa o icoana inramata ,mare cu Sfintul in genunchi rugindu-se la o icoana a Maicii Domnului.O persoana din grup a inceput sa geama cum a intrat in acest loc,iar la apropierea si sarutarea icoanei gemetele au crescut in intensitate.Va scriu aceasta ca sa vedeti in ce loc sfint ne aflam si ce puteri au aceste locuri si icoane sfinte asupra demonilor.!Plecam din nou spre manastirea cu moastele ,ne luam si apa de la agiasmatar,unde deasupra fintinii troneaza icoana Sfintului din Svir.Reintram in curte ,admir lacul ,stam chiar si pe banca putin .Inainte de a pleca iarasi merg sa ma inchin la Sfintul am simtit nevoia de a ma inchina de mai multe ori la moastele acestui mare sfint..Studentul pleaca la baie.Adevarat ca la plecare am vazut un grup de femei care tocmai intrau in lac spre a se imbaia,caci o baie in lacul considerat sfint nu poate sa fie decit benefica pentru suflet si trup ,mai ales pentru noi care am calatorit toata noapteaam zis ca ne va inviora dar nu s-a receptionat de Auroraeu iarasi mi-am pus costumul in bagajul marecu parere de rau ca nu ni s-a spus nimica despre acest lac..caci atunci as fi fost prevazatoaresi as fi avut timp de scaldat pina celalti au intrat la o alimentara de linga parcare si au mincat din traista proprie,adica fiecare pe contul sau.accesul la bagajul mare era dificil caci nu puteam sa mut singura alte geamantane aflate in cale .Asa ca am trecut pe aleea de linga paraclisul de lemn si am vazut ca intrarea era deschisa.Am intrat intr-o curte cu nisip si flori ,am intrat la pangarul de linga intrare ,unde erau icoane frumoase,mi-am ales una mica ce semana cu aceea de la Poceaev..iar maica de acolo mi-a aratat cum arata icoana expusa ,era in forma de stea cu rama ,ca icoana Maicii Domnului de la Poceaev.Mi-am cumparat- o si pe aceea si mi-am dat seama ca icoana expusa in biserica cu moastele Sf.Alexandru de Svir in forma de stea,doar ca imbracamintea Maicii Domnului era bleu ,nu galbena,era aceasta icoana ,aflata la manastirea de maici NUMITA IVERSKAIA,mare icoana facatoare de minuni.Eu m-am inchinat la aceasta icoana dupa inchinarea la moastele sfintului,aflata pe peretedar nu prea s-a mai inchinat nimeni din grup la aceasta icoana in forma de stea,aflata vizavi de racla sfintului,care impresiona ,era deosebitaaceasta s-a intimplat pentru ca Aurora nu ne-a spus nimica despre icoana..iata ce fapt important l-a lasat nedescoperit noua.Am mai cumparat si ulei de acolo de la acest pangar ,apoi am strabatut curtea si am intrat in paraclisul de lemn cu citeva luminari cumparate de la pangar si m-am inchinat la o icoana mare a Maicii Domnului,unde am aprins luminari si m-am rugatsimteam in incaperea mica ,plina si cu alte icoane pe peretii laterali,prezenta parca vie a Maicii Domnuluidar din pacate rugaciunile noastre nu sunt insotite intotdeauna de evlavia necesara nici chiar in astfel de clipe!!!
Dupa luarea mesei ,care mi s-a parut a lua cam prea mult timp..incit ma gindeam cu parere de rau ca am ratat aceasta baie plecam spre o alta manastire care era inconjurata de jurimprejur de un lac ,ea aflindu-se intr-un ostrov ,este o manastire aflata la 400 km de Moscova.
|