Citat:
În prealabil postat de leonte
Nici o idolatrie nu a cerut pocainta. Idolii cer jertfa sau cel putin adoratie. Pocainta singura poate mantui. Ceea ce inteleg eu prin pocainta, este omul care ajunge chiar la dispretul de sine datorita constientizarii patimilor.
Dragul meu frate! Un astfel de om nu sufera de impotrivire, nu sufera de duhul persecutiei, al autosuficientei, al iubirii de stapanire. O teologie, o dezbatere care te face sa uiti pocainta este ratacitoare pentru cel ce traieste in duhul pocaintei. In consecinta, un astfel de om nu se opune niciunei teologii care nu-l indeparteaza de la noul scop al vietii sale: impacare cu Dumnezeu prin cainta si ravna in cainta.
Omul fara dogma dar in deplina pocainta, se mantuieste, pentru ca omul in deplina pocainta nu a ajuns fara dogma din imptrivire, din indaratnicire sau din pricina ca stie el mai bine cum e cu mantuirea. Cu alte cuvinte, nu din vina lui e fara dogma, sau cu o alta dogma decat cea lasata de Hristos prin apostolii si prin ceilalti ce le-au urmat cu desavarsire si care s-au impotrivit pacatului pana la sange.
|
Daca nu ma insel spunem de fapt acelasi lucru, doar ca eu ma refeream la cei ce nu sunt crestini, ortodocsi. Daca tu te referi la ortodocsi sunt perfect de acord cu tot mesajul. Dar din mesaj cineva ar putea intelege ca se refera si la cei din afara Bisericii, aici nu sunt de acord. Multi nu stiu ca a existat o erezie, pelagianismul, care afirma ca se poate mantui omul si fara har, doar prin fapte.
Ai subliniat foarte bine neimpotrivirea la invatatura adevarata, asa cum au fost si sfinti care au avut cate o mica neintelegere in privinta dogmei. Totusi, nu exista un credincios fara dogma, pentru ca si credinta in Sfanta Treime este tot dogma, la fel si Crezul.