Citat:
În prealabil postat de Fani71
Ma gandesc ca a vrea sa privesti Creatia cu ajutorul instrumentelor stiintei este ca si cum ai vrea sa folosesti misroscopul ca sa te uiti la stele. Aci, stiinta isi depaseste 'domeniul de competenta', vorba lui Murphy.
Nu cred deci ca este bine ca teologia sa se ia mana de mana cu vreo teorie stiintifica din acest domeniu. Cred ca ceea ce au facut parintii nu a fost asta (care nu cunosteau stinta asa cum este ea in zilele noastre; in vremea lor stiinta avea alte baze). Ei s-au preocupat de ceea ce vrea sa ne zica Scriptura in sens spiritual, iar aspectele cosmoogice fac parte dintr-un ansamblu de tip simbolic.
|
Tu spui ceva corect, mai ramane poate sa cercetezi ce sustin creationismul biblic si evolutionismul teist (pentru ca ambele se incadreaza la teologie, nu la stiinta). Echivalentul lor stiintific sunt creationismul stiintific si evolutionismul.
Ceea ce spui tu descrie chiar evolutionismul teist, acesta incearca sa combine stiinta cu Facerea. Creationismul biblic nu face asta, cum spunea si Petre Tutea: "Biblia are nevoie de stiinta cum am eu nevoie de Securitate."
Argumentele stiintifice sunt folosite doar pentru discutia cu ateii sau cu cei ce sustin evolutionismul. Si creationismul stiintific se axeaza mai mult pe a demonstra ca teoria evolutionista e falsa din punct de vedere stiintific, nu doar al Bibliei, nu te lua doar dupa denumirea de "creationism stiintific." Cei ce analizeaza asta sunt oameni de stiinta, nu doar credinciosi care nu stiu prea multe din stiinta. Si in al doilea plan, de a arata ca datele stiintifice confirma o parte din ce scrie in Biblie. In link-ul din mesajul anterior spunema ca probabil niciodata stiinta nu va putea demostra Facerea in totalitate, pentru ca sunt lucruri ce nu se pot demonstra, tin de ce s-a intamplat in acel moment.
In al doilea rand, sfintii ne spun tocmai ca nu e vorba de simbolistica in Facerea (sau nu in totalitate), deci e exact invers. Ti-am dat link-ul cu citatele, poate nu le-ai citit cu atentie. Sfantul Efrem Sirul: "
Nimenea să nu creadă că zidirea cea de Șase Zile este o alegorie; tot așa, nu este îngăduit a zice că ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit în șase zile, a fost zidit într-o singură clipă și, de asemenea, că unele nume înfățișate în acea istorisire fie nu înseamnă nimic, fie înseamnă altceva."
Si sf. Vasile cel Mare spune ca Facerea nu se poate interpeta la modul figurat:
"Cei care nu interpretează cuvintele Scripturii în sensul lor propriu spun că apa de care vorbește Scriptura nu e apă, ci altceva, de altă natură, și interpretează cuvintele plantă și pește cum li se pare lor; la fel și facerea târâtoarelor și facerea fiarelor le interpretează răstălmăcindu-le după propriile gânduri, întocmai tâlcuitorilor de vise ce tâlcuiesc în folosul lor vedeniile din timpul somnului.
Eu, când aud că Scriptura zice iarbă, înțeleg iarbă, când aud plantă, pește, fiară, dobitoc, pe toate le înțeleg creadă cum sunt spuse. Nu mă rușinez de Evanghelie.
Mi se pare însă că cei ce nu înțeleg lucrul acesta, adică
cei care folosesc interpretarea alegorică, au încercat să dea Scripturii o vrednicie închipuită,
punând pe seama ei propriile idei,
schimbând sensul cuvintelor Scripturii cu folosirea unui limbaj figurat. înseamnă însă să te faci mai înțelept decât cuvintele Duhului când, în chip de interpretare a Scripturii, introduci în Scriptură ideile tale. Deci să fie înțeleasă Scriptura cum a fost scrisă!"
In schimb iata ce spune sf. Vasile cel Mare despre conceptiile stiintifice din timpul lui (se numeau filozofii):
"Unii filosofi ai naturii (Aristotel) spun, cu vorbe savante, că pământulstă nemișcat din anumite pricini: din pricina locului pe care îl ocupă în centrul universului și din pricina distanței totdeauna egală față de marginile universului; Același lucru îl putem spune și despre cer, că s-au scris de înțelepții lumii tratate pline de multe cuvinte despre natura cerului. Unii au spus că cerul este compus din cele patru elemente, pentru că se poate pipăi și vedea;
Dacă am încerca acum să vorbim de toate câte spun acești învățați, am cădea și noi în aceeași pălăvrăgeală ca ei. Noi însă să-i lăsăm pe acești învăța să se lupte între ei. Să nu mai vorbim de natura existențelor, ci să dăm crezare lui Moise, care a spus: „A făcut Dumnezeu cerul și pământul”, și să slăvim pe Marele Meșter al celor făcute cu înțelepciune și măiestrie."
Astea le-am mai scris de curand:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=778
dar din cauza ca sunt deschise mai multe subiecte despre evolutionism trebuie sa le repet pe fiecare topic.