View Single Post
Vechi 10.11.2012, 14:06:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Îi judecă sau îi apără... pentru ce? Dacă păgînii care nu au auzit de Hristos și nu au avut șansa de a deveni creștini merg cu toții în Iad, ce sens mai au cuvintele lui Pavel? Le va fi mai rău sau mai puțin rău în Iad, funcție de faptele dragostei sau cum, ca să înțeleg ce spui...
Florin, chiar pe topicul asta am discutat cu tine si am dat si raspunsurile, daca le repet nu se schimba ceva: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1023
Mai sunt mesaje si inaintea acestuia. Explicatia detaliata o ai la sf. Ignatie Briancianinov, ti-am spus si data trecuta.
Cum explica si parintele Cleopa, constiinta o au toti oamenii, nimeni nu se poate indreptati ca nu a stiut. Credinta tot de la Dumnezeu vine, e data prin harul exterior. Omul poate face fapte bune, sau sa aiba o inima buna, datorita chipului lui Dumnezeu care doar s-a estompat dupa cadere, nu s-a sters de tot. Facand aceste fapte primeste luminare de la Domnul, sa caute si sa vada adevarul. Altfel poti sa-i explici cuiva ani de zile si tot nu devine credincios. Exemplul il avem in venirea in Biserica a sf. Corneliu Sutasul si in viata altor sfinti. Uite ce spune si Parintele Cleopa (asta ti-am scris si data trecuta): "Pagan daca ai fost, dar constiinta ai avut si dupa acea lege te va judeca. Zidirea ai vazut-o. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea cine a facut cerul, soarele, pamantul si toate, ca dupa aceea sa te gandesti si sa te temi de Dumnezeu, care a facut toate ?"
"Orice om de pe pamant, cand face rau, este mustrat de constiinta sa, care ii spune : " De ce ai facut rau ?" Aceasta este legea cea dintai data de Dumnezeu omului, numita si legea constiintei sau legea firii."
Il ajuta sa faca fapte bune, care il duc la credinta si capatarea harului in Biserica. Chiar citeam de misiunea ortodoxa din Congo, parintele spunea ca in fiecare an se boteaza in BO peste 20.000 de oameni in acele parti. Dar sunt si care se boteaza dar se ocupa cu vrajile in continuare.
Ca doar faptele buen sunt suficiente, fara har, e o invatatura din pelagianism.
Reply With Quote