View Single Post
Vechi 10.11.2012, 15:36:47
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de anamnaz Vezi mesajul
intrebarea este cum sa fac asta?la ortodocsi se tine foarte mult cont de Sfanta Traditie,pe cand la ei totul se bazeaza pe Sfanta Scriptura,ma simt neputincioasa si nu as avea destule argumente pentru credinta mea in cazul unei polemici religioase cu parintii lui de exemplu,pentru ca au mai incercat,dar eu am facut in asa fel incat sa schimb subiectul sau sa las dupa ei..
Te inseli! Foarte mult te inseli! Stai mai mult timp intre baptisti si ai sa vezi traditiile lor! Vezi ca si penticostalii si adventistii pretind ca tin cont foarte mult de Biblie.

Daca te apuci vezi diferentele dintre diferite religii care pretind ca respecta Biblia, iti dai seama ca sunt foarte multe si concluzia logica este ca fiecare sectisoara mosteneste o traditie diferita (sau sunt religii cu origine comuna dar care s-au separat in timp sau brusc - cum este cazul adventistilor de restul neoprotestantilor metodisti si baptisti).

De asemenea, daca te apuci sa analizezi traditia ortodoxa, iti dai seama ca nu este vorba doar de traditie. De exemplu neoprotestantii acuza ortodocsii ca la slujba de inmormantare acea ridicare in sus si in jos a colivei reprezinta un cult al mortilor dar daca verifici originea traditiei iti dai seama ca este vorba de o referire la a doua venire a lui Isus cand mormintele (conform teologiei ortodoxe) vor fi zguduite.

Si baptistii si ortodoxii au traditii comune cum ar inelul la cununia religioasa!

Pretentia noeprotestanta ca se bazeaza pe Biblie este o iluzie. Urmarisem un documentar BBC realizat de un agnostic crescut intr-o familie de penticostali in care este sustinuta ideea ca penticostalimul este un catolicism simplificat (idee valabila si in restul cultelor). Religiile neoprotestante sunt religii tinere cu traditia simplificata dar in curs de formare.

Ortodoxia (care pe vremea aia era unita cu catolicismul) a trecut prin tensiuni religioasa (cum ar fi trinitarianism vs. arianism) cu care cultele religioase neoprotestante abia au inceput sa se confrunte.

Cei interesati pot folosi ca studiu de caz foarte evident adventistii (care inca se ma lupta cu controversa trinitarianism vs. arianism)...

Am dat o lista cu controverse din interiorul bisericii adventiste la acest topic:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...tisti&page=109
"
-Incepand cu cele imediat de dupa asa numita, in limbajul popular adventist, Marea Dezamagire. In care adventistii au fost divizati in adventisti de ziua a 7-a, adventisti (simpli adventisti care tineau duminca), studentii Bibliei (precursorii martorilor lui Yehova etc.
-Doctrina usilor inchise
-Doctrina Sanctuarului (si plecarea din biserica adventista a celui care a initiat-o)
-1888 (eveniment care se suprapune cu dezvoltarea penticostalismului la mase mari de oameni, acceptarea indreptatirii prin credinta simultan cu respingerea harului ieftin)
-QOD
-Geological Research
-Desmond Ford care a reusit sa atraga cu el peste 200 pastori
-Tensiunea trinitarianism-arianism
-A mai fost o conferinta in care s-au discutat despre niste tensiuni doctrinare (numele persoanei in cauza care a determinat tensiunile l-am uitat) si care a fost o mirare pentru observatorii din afara bisericii deoarece ei credeau ca o tensiune religioasa la acel nivel ar putea duce la divizarea bisericii in doua (o ramura evanghelica si o ramura traditionalista)
-Tensiuni moderne legate de hirotonirea femeilor

"
Etc.

Am dat mai sus exemplul adventistilor care s-au desprins intr-o oarecare masura din baptisti si metodisti. Acelas lucru poti sa-l faci cu orice religie si poti gasi o lunga traditie chiar si la religiile care pretind a se baza exclusiv pe Biblie!

Moralitatea aparenta a neoprotestantilor este doar o aparenta. Fostul presedinte american Bill Clinton a fost baptist iar asta nu la impiedicat sa-si insele nevasta: http://www.youtube.com/results?searc....1.zBY99dC86_4

Termin cu niste sfaturi ca unu care a trecut prin neoprotestantism:
Daca chiar vrei sa te duci la baptisti, nu fa asta inainte de a studia principalele traditii ale religiei tale (nu conteaza care e) si citeste principalele carti ortodoxe cum ar fi Patericul, carti despre Sf. Siluan etc. (eu am citi doua dintre cartile mitropolitului Antonie pe care ti le recomand: "Viata, boala, moartea" si "Dumnezeu si omul" ... )

Iar daca tot mai vrei sa mergi la baptisti, mergi in paralel si la penticostali, adventisti, martori etc. si vei vedea mai clar traditiile baptistilor pe care nu le-ai vazut.

Daca vreun predicator baptist pare convingator si pregatit... asta e doar o impresie nefondata. In general gandirea predicatorilor baptisti este limitata. In cazul acesta ai nevoie de mai multa pregatire intelectuala si sa inveti sa gandesti cu mintea ta. Daca faci un curs de psihologie iti dai seama de specificul predicilor neoprotestante si tendinta lor de a stimula si manipula emotiile umane.

Daca te vei casatori, vei ramane ortodoxa, sotul tau va ramane baptist si veti avea copii, nu-ti lasa copii pe mana pastorilor si liderilor de tineret baptisti in scoli de vacanta sau tabere biblice de tipul "Jesus camp":
http://analysis.ucoz.com/load/film_d...006/8-1-0-3071 (se pare ca filmul subtritat nu poate fi gasit)
http://www.youtube.com/watch?v=LACyLTsH4ac (aici e o mica bucata din el)
Nu avem nevoie de o noua generatie de fundamentalisti religiosi! Mai bine ramai intr-o religie istorica integrata in contextul cultural european (catolica, protestanta si ortodoxa).

Last edited by UNNOOM; 10.11.2012 at 15:42:31.
Reply With Quote