Subiect: Predica de azi
View Single Post
  #145  
Vechi 11.11.2012, 20:32:19
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Pilda Samarineanului Milostiv ( Parintele Paraian )

Duminica a 25-a după Rusalii
(Pilda samarineanului milostiv)
Lc. 10, 25-37


Suntem zidiți de Dumnezeu spre fapte bune

Iubirea nemărginită a lui Dumnezeu fată de oameni
Preacuvioși părinți, iubiți credincioși,
Sunt cunoscute tuturor cuvintele de la slujbe:
„ Că bun și iubitor de oameni Dumnezeu ești și Ție mărire înălțăm: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
„ Că milostiv și iubitor de oameni Dumnezeu ești și Ție mărire înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
„ Cu harul și cu îndurările și cu iubirea de oameni a Unuia-Născut Fiului Tău, cu care ești binecuvântat, împreună cu Preasfântul și bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
„ Că al Tău este a ne milui și a ne mântui pe noi, Dumnezeul nostru, și Ție mărire înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Sunt cuvinte de preamărire a lui Dumnezeu pentru mila Lui cea mare, pentru iubirea lui față de noi, sunt cuvinte care ne încredințează de bunătatea lui Dumnezeu, de aceea noi cerem cu încredere mila lui Dumnezeu când zicem “Doamne Miluiește!”. La rugăciunile de dezlegare pe care le rostesc preoții, se afirmă și că mila lui Dumnezeu este tot atât de mare cât de mare este mărirea lui Dumnezeu și zicem că „precum este mărirea Ta așa este și mila
Ta”.
Toate ale lui Dumnezeu, precum Dumnezeu însuși, sunt nemărginite și El este nemărginit. Avem încredințarea aceasta că Dumnezeu, Care a trimis pe Fiul Său să se jertfească și să sufere pentru mântuirea noastră, pentru ca lumea să aibă viață, a făcut aceasta din iubire. Atât de mare este iubirea Lui încât pe Unul-Născut, Fiul Său, L-a dat pentru noi, ca toți cei ce cred în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.
Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Romani, scrie că dacă Dumnezeu L-a dat pe Fiul său pentru noi oare nu ne va da toate împreună cu El? (Rom. 8, 32)
Sfânta Liturghie, în întregimea ei, este o arătare a milei lui Dumnezeu către oameni. Preotul spune, vorbind cu Dumnezeu: „Aducându-ne aminte, așadar, de această poruncă mântuitoare și de toate cele ce s-au făcut pentru noi: de cruce, de groapă, de învierea cea de a treia zi, de înălțarea la cer, de șederea cea de-a dreapta, de cea de a doua și slăvită iarăși venire. Ale Tale dintru ale Tale, Ție aducem de toate și pentru toate “.
Pomenim mila lui Dumnezeu când pomenim jertfa Mântuitorului, pomenim mila lui Dumnezeu când pomenim moartea pe cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pomenim mila lui Dumnezeu când pomenim învierea Domnului nostru Iisus Hristos – pentru că învierea se întemeiază pe jertfă – și mai pomenim mila lui Dumnezeu și când pomenim înălțarea la ceruri și șederea de-a dreapta Tatălui și cea de-a doua venire. Toate s-au făcut și se vor face pentru binele nostru sufletesc.
Pomenim mila lui Dumnezeu când pomenim de întruparea Mântuitorului, venirea în lume, Nașterea din Preasfânta Fecioară Măria, pentru că toate s-au făcut din iubire și toate sunt cuprinse în Crucea Mântuitorului care este Fața lui Dumnezeu îndreaptă către lume, pentru că pomenește iubirea lui Dumnezeu.
Iubiți credincioși,
E bine să ne gândim la bunătatea lui Dumnezeu, la Părintele ceresc cel bun, mai bun decât părinții noștri cei pământești, în cartea proorocului Isaia, găsim cuvântul lui Dumnezeu prin proorocul Isaia:
“Oare va uita mama pe copiii săi, oare nu-i va fi milă de fiu pântecelui ei și chiar dacă mama va uita pe fiii săi, Eu nu te voi uita pe tine”.
Mila lui Dumnezeu față de noi ne obligă să avem milă fată de alții
Toate acestea și altele ca acestea, iubiți credincioși, ne aduc în fața lui Dumnezeu cu înțelegerea că mila lui Dumnezeu ne este dată nouă tuturor, dar mila lui Dumnezeu față de noi ne îndatorează ca și noi să avem milă față de oameni. A zis Domnul Hristos “Milă voiesc, iar nu jertfă” (ML 9,13 și 12,7). Cuvântul este din proorocul Osea. Domnul Hristos 1-a adus în conștiința credincioșilor, a fost însemnat în Sfânta Evanghelie și-1 găsim în 2 locuri: în Evanghelia de la Matei,« milă voiesc…, duceți-vă și vă întrebați ce înseamnă „milă voiesc, iar nu jertfa”».
Deci, vreau să fiți milostivi unii cu alții, nu vreau să-mi aduceți jertfe de animale! Mila voastră este jertfa cea adevărată, mila față de oameni, mila față de cei ce au trebuință de ajutorul vostru, angajarea oamenilor cu bunăvoință. La aceasta ne îndeamnă Domnul nostru Iisus Hristos când ne recomandă pe samarineanul milostiv.
Duminica trecută, din cele citite din Sfânta Evanghelie, la Sfânta Liturghie, a fost pomenit un om nemilostiv, un om bogat care nu dădea, care nu avea bunăvoință față de cei lipsiți. Și am aflat din Sfânta Evanghelie – aceea cu săracul Lazăr și bogatul nemilostiv – că bogatul nemilostiv s-a dus în iad. Dumnezeu vrea ca noi să fim milostivi și să fim milostivi cum a fost samarineanul milostiv.
S-a citit astăzi la Sfânta Liturghie despre un om pe care Domnul Hristos ni-1 recomandă și nouă, ca să facem și noi la fel ca el. Domnul Hristos a zis către învățătorul de lege: “Du-te și fă și tu asemenea “, fa și tu la fel. Astfel, Domnul Hristos a vorbit și cu noi – care citim Evanghelia, spunându-ne să fim la fel ca samarineanul milostiv.
Ce a făcut samarineanul milostiv? Din pilda cu samarineanul milostiv aflăm că în timp ce doi oameni, un preot și un levit (oameni de la care s-ar fi așteptat toți să fie mai binevoitori), au trecut cu nepăsare pe lângă un om care avea trebuință de ajutor pentru că a fost prădat de tâlhari și bătut, fiind lăsat aproape mort, pe marginea drumului, mai la urmă, a trecut și un om care făcea parte dintr-un popor hulit, dintr-un popor nebăgat în seamă, dintr-un popor disprețuit, samarinenii. Domnul Hristos ni-1 arată pe acela că a fost milostiv și nu s-a mulțumit numai să privească la necazul omului, cum au făcut cei doi care au trecut mai departe cu nepăsare, ci el s-a apropiat nu ca să privească si să facă un reportaj despre asta, ci ca să se încredințeze de starea omului și să vadă ce poate face pentru el.
Continuare :

Din “Credința lucratoare prin iubire – Predici la duminicile de peste an”, Arhim. Teofil Pârâian
Continuare :
http://www.voscreasna.com/194/pilda-...eofil-paraian/


glykys
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote