Subiect: Intrebare
View Single Post
  #11  
Vechi 12.11.2012, 00:57:34
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit continuare

"Ca sa construiti o strategie de conduita, trebuie sa fie inteles faptul ca la acest moment, cel drag al dvs. este dependent psihologic de grup. Conexiunea la propria sa personalitate a fost suprimata si inlocuita cu un scenariu de indoctrinare sectara comportamentala, emotionala si intelectuala. Atunci, misiunea dvs. devine pastrarea unui contact, chiar si minim, cu personalitatea lui originala, suprimata. Aratati-i consideratie cu rabdare si simpatie, amintindu-i ca toti oamenii trec prin probleme temporare de personalitate. Dar in niciun caz nu trebuie sa-i dati bani – ar fi ca si cand ai da unui dependent de droguri bani pentru a si le cumpara. Orice ban va primi il va da imediat sectei.

Incercati sa va directionati spre o solutie constructiva a problemei. Fiti placut si deschis in dialog. Aratati prin purtarea dvs. ca va da-ti seama ca persoana dvs. draga e intr-o cautare, ca el a facut o alegere, chiar si gresita, si ca acum calea dvs. este diferita de lui. Sa aratati cat mai multa caldura si afectiune in vocea dvs. decat sa incercati o sustinere rationala in dialogurile cu el. Atunci cand aveti diferite discutii, straduiti-va sa readuceti in memorie momente fericite din trecutul sau. Sa va amintiti impreuna episoade frumoase din trecutul vietii voastre, cand va simteati ca o singura familie, cand faceati plimbari si calatorii impreuna, planurile si visurile comune etc. Desigur, nu trebuie sa faceti aceasta in mod artificial.

Actionati intuitiv, indemnati din dragoste si compasiune.Si vor fi rasplatite straduintele dvs. de fiecare daca cand ve-ti revedea adevarata si binecunoscuta personalitate a celui drag ca straluceste si ca apare foarte putin din necunoscutul robot-zombi in care se transformase. Acest tip de tactica are doua scopuri. Primul este sa mentina un ’’fir al Ariadnei’’ emotional, cu ajutorul caruia in eventualitatea unei crize in relatiile interioare ale grupului sau a unei reevaluari a locului sau in secta, sa-si poata gasi calea afara din labirintul psihologic. In al doilea rand, nu te va percepe ca pe un dusman, nici ca tinta de recrutare.

De mare ajutor ar fi sa-l convingi pe cel drag sa se intalneasca cu specialisti ( in special cei de psihologie sau buni cunoscatori ai sectelor care sunt obisnuiti cu invataturile sectei sale), sau sa aiba parte de consultatii familiale. De regula, oamenii care au fost atrasi de sectele totalitariste sufera de probleme emotionale (in special de tipul celor care se pot ridica in vremuri de instabilitate psihologica). Ajutorul pentru victima deseori incepe cu descoperirea si eliminarea sursei acestor probleme, care reprezinta adesea treaba unui psiholog.

Intelegerea esentei psihologiei sectarismului totalitarist este posibila acelora care sunt familiarizati cu cartea lui Steven Hassan, ’’Eliberarea din lanturi’’(2000). In plus, merita citita o serie publicata in ’’Jurnal de psihologie practica’’ (Moscova) la sfarsitul anilor 90. Numerele 1-2 ale revistei ’’Sdvoenniy’’ din anul 2000 sunt dedicate in intregime acestui subiect. Cineva poate lua informatii initiale din paginile web ale Centrului Sf. Irineu din Lyon( http:’’//iriney.vinchi.ru).

Invatati continutul acestor publicatii, devreme ce consultarea victimei de catre un psiholog presupune, in mare masura, detinerea teoriei liberatii fata de manipularea psihologica de catre unul dintre membrii familiei sale. Cel mai bine este daca intreaga familie participa la procesul de indreptare a celui cazut. Pentru aceasta, totul trebuie sa fie organizat corect, inca o data, de catre un specialist in psihologie".
Reply With Quote