Subiect: Intrebare
View Single Post
  #12  
Vechi 12.11.2012, 01:02:00
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit Nu disperati! Rugati-va pentru cel pe care il iubiti si este in secta

"Studiati profilul sectei si doctrina ei ca sa intelegeti bine despre ce vorbeste cel drag. Intrati in contact cu cei carora li s-a intamplat acelasi necaz si de asemenea cu fosti membri ai sectelor totalitare, oficiali responsabili ai guvernului, jurnalisti, agentii de impunere a legii si avocati. In plus, ar trebui sa strangeti toate informatiile pe care puteti despre secta; dar nu-l lasati pe el sa stie despre asta, ca sa nu fie iritat. Copiati si scriti tot ce puteti, alcatuiti o arhiva si o biblioteca. Poate n-ar fi o idee rea sa pastrati un jurnal zilnic sau saptamanal. Orice alternativa la informatiile sectare poate fi folosita la interventie. Informatia critica nu ar trebui servita cate putine la o vreme; nu vor avea efecte asa.

In mod ideal, procesul de convingere a unui membru sa iasa dintr-o secta totalitara va implica multe persoane. In primul rand, participarea unui psiholog, un membru al familiei care lucreaza cu el, si de asemenea un sectolog( sau ‘’specialist in secte’’)ar fi ideal, ca si orice fosti membri ai sectei. Scopul lor este sa verifice gandirea critica a sectantului si sa-l puna in pozitia de a alege – desi de aceasta data va fi informat- liber. In al doilea rand, rudele si prietenii victimei, impreuna cu psihologul, trebuie sa-l ajute pe acesta din urma sa indeparteze dependenta psihologica de secta a victimei, si sa-i arate dragoste adevarata si simpatie, in locul unui surogat de secta. Luati legatura cu un catehist orthodox sau cu un preot, daca se doreste, care ofera(dar nu impune) o alternativa de viziune religioasa reala asupra lumii.

Majoritatea celor care au parasit o secta totalitara au nevoie de reabilitare psihologica. Problema e ca o persoana care paraseste o secta totalitara are inca aceleasi probleme emotionale (acum trecute cu vederea) de care recrutantul sectant a profitat. In plus, multi dintre ei parasesc cultul cu ceea ce se cunoaste drept tulburare de stres post-traumatica. In aceste cazuri, ajutorul pentru ei va veni doar de la un psiholog profesionist care este bine instruit in acest domeniu. Reabilitarea spirituala a victimelor sectarismului totalitar include conlucrarea cu un preot duhovnic si un sprijin emotional din partea comunitatii de credinciosi. Treptat o persoana poate invata despre contactul personal cu Dumnezeu (capacitatea de a face aceasta in afara sectei este de obicei negata de catre liderii ei), si are posibilitatea de a se familiariza cu marea si inepuizabila sursa a traditiei Bisericii. Este un scop tangibil, daca atunci cand paraseste secta, fostul membru se rupe de primele cunostinte sectante si ii ajuta pe specialisti in eforturile lor de a reduce puterea sectei.

Este imposibil sa uitam de reabilitarea sociala a primilor membri ai sectelor totalitare, care adesea se gasesc la marginile societatii fara o locuinta si fara loc de munca, pierzandu-si primele indemanari si fiind incapabili sa aiba o viata independenta. In esenta, devine necesar sa ajuti o persoana sa inceapa a trai in societate din nou. Sa aveti in minte ca uneori aceasta nu se poate realiza fara un avocat sau un asistent social. Nu disperati! Rugati-va pentru cel pe care il iubiti si este in secta. Lasati-o pe Sfanta Monica sa va fie un exemplu. Ea a fost mama binecuvantatului Augustin, episcopul Hypponei. Acest episcop-cel mai mare teolog al Vestului-a trait in secolul al V-lea si pana la convertirea sa la crestinism a fost in secta maniheista timp de multi ani. In toti acei ani mama lui nu a incetat sa se roage lui Dumnezeu pentru el; si rugaciunile mamei lui au primit raspuns".
Reply With Quote