Subiect: Sanatate
View Single Post
Vechi 13.11.2012, 13:07:37
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Deosebita bucurie mi-a facut aflarea acestor vesti desopre Catedrala Ortodoxa din Tg. Mures si despre odoarele ei , mai cu seama ca eu sunt f. legat (trupeste si sufleteste) de acest oras , fara a sti pina in prezent acest amanunt .
Multumesc mult fratelui care a postat pt. bucuria daruita chiar si involuntar.

Apropos de subiectul threadului , eu am casa si pamint in zona de munte(subalpina) si am livada de pomi fructiferi pe care nu ii stropesc cu nimic, nimic, motiv pt. care si recolta nu este f. mare dar este indubitabil sanatoasa .
De asemenea am gradina mare de zarzavat in care cultiv zarzavaturile curente tot fara a folosi vreun ingrasamint sau insecticid .
Asadar ma pricep putin la cultura mica de fructe si zarzavaturi si vreau sa informez pe cei interesati ca la Suceava este o banca nationala de seminte autohtone de fructe si legume (se gaseste pe net adresa si celelalte amanunte) si ca la cerere poate furniza (in doze mici) material semincer gratuit .
Este o posibilitate , pt. cei interesati de a produce zarzavaturi autohtone (extraordinar de mare parte din legumele si fructele cultivate in Romania sunt cu seminte hibride aduse din Olanda, mai ales, din Turcia si Belgia).
Situatia adevarat-adevarata este ca in Romania f. rar mai gasesti legume si zarzavaturi autohtone , specifice biotopului (solului) national si adaptate particularitatilor genetice digestive a biocenezei (populatiei , in cazul acesta) ceea ce face ca deja sa apara bolile digestive si sistemice (cancer, diabet , obezitate, dislipidemii, variate tipuri de aterioscleroza si scleroze sistemice, etc) cu particularitati de evolutie schimbata decit pina acum , precum si sporirea fara precedent a acestora .
Ca exemplu, va pot spune ca in cei 23 de ani de la revolutie si pina in prezent , datorita tipului de mincaruri consumate (tipurile si modurile de preparare a hranei) si a constituentilor elementari a acestora (zarzavaturi, legume , feructe , griu, zahar, porumb,etc) numarul cazurilor de cancer de colon sa triplat fata de perioada anterioara. Informatia a fost comunicata de clinica de gastroenterologie Fundeni la conferinta anuala de medicina familiei .
Si am exemplificat numai cu colonul dar si alte organe se metaplaziaza (transforma) neoplazic mult mai usor decit acum 25 de ani .
Ceea ce mincam este din ce in ce mai putin in consonanta , in acord, cu particularitatile digestive umane din spatiul romanesc .
Ne fandosim si ne prostim cu tot felul de mincaruri si legume/fructe/zarzavaturi/ crescute pe alte paminturi (cu particularitatile lor constituente), modificate genetic, la care organismul nostru nu are inca , pt. ca nu a fost antrenat, invatat, posibilitatea de digestie completa, corecta si eficienta .
Aceasta capacitate se dezvolta in decenii si veacuri .
Ca mincam ocazional asemenea preparate , este altceva , dar a ne forma obiceiuri alimentare fandosite ... ne poate costa uneori prea mult .

In gastronomia romaneasca exista preparate si mincaruri absolut eutrofice (binefacatoare) pt. corpul uman ,dar ca ele sunt ignorate constient sau nu , este alta treaba .
Astazi , orasenii emancipati si cu sandalute in picioare, nu vor sa mai manince mincare neunsa (preparata fara grasimi deloc) si sa isi ia grasimea necesara doar din uleiurile cu care se prepara salatele (de legume , de fructe , de zarzavaturi, combinate), nu vor sa mai manince decit pasare si peste, lasind porcul si vita doar de 2 ori pe luna.
Se maninca prea mult prajit sau gratar: chiftele, pirjoale,snitele, cartofi, peste, mititei, cirnati, kaiser, clatite, ochiuri, omlete, fripturi de orice fel , etc, etc.
Iar din cauza abuzurilor si refuzurilor de pina in prezent s-a ajuns in cele din urma (indeosebi in cazurile maladive)sa se manince boabe strivite de secara, orz, griu incoltit, stafide, banane uscate, lactate degresate (la fel de nocive datorita proceselor de industrializare), adica in alta extrema !

In sfirsit nu o mai lungesc ci concluzionez ca cine voieste poate minca sanatos si bine aici in Romania doar ca trebuie sa plateasca mai mult, sa invete sa cunoasca produsele si producatorii si sa isi educe simturile !
Restul, le stim iarasi bine cu totii.

Last edited by zaharia_2009; 13.11.2012 at 13:14:38.
Reply With Quote