View Single Post
Vechi 13.11.2012, 19:12:04
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastirea valdai

Plecam dupa ce mincam linga microbus la umbra unor copaci,mai departe si ajungem nu dupa prea mult timp ,intr-o dupa amiaza frumoasa la o manastire inconjurata de un laceste o peninsula si intram peste un pod care trece peste o vale sau canal mai adinc in parcarea spatioasa de la manastirea VALDAI .In rest vedem doar apa de jurimprejurul ei .Asteptind pe AURORA care a mers sa anunte venirea noastra si sa resolve cu cazarea,am admirat imprejurimile ,citeva cladiri linga parcare ,cimp cu iarba despartit de ziduri de curtile propriuzise si de manastire.Intrarea se face pe jos printr-un portal care are pe el picturi cu povestea icoanei PORTARITA de la Athos,caci manastirea are hramul acestei icoane pe care si-au ales-o de ocrotitoare.Vizavi de aceasta frumoasa poarta se afla un ponton spre lacul Valdai ,de pe care se vede dincolo de lac o localitate mare,probabil un oras.Linga ponton ,strajuit de stilpi cu becuri se afla trase citeva barci din lemn ,linga o baraca frumusica din lemn .Intram pe usa laterala ,aflata linga poarta cu icoanele ,dupa ce in prealabil studiem si harta locatiei in care ne aflam,expusa acolo mliga intrare.Intram intr-o curte mare ,spatioasa pe o alee care ne duce spre o cladire pe unde trecem pe sub un portal in curtea propriuzisa unde pe o alee strajuita de citeva banci din lemn ajungem la manastirea VALDAI ,frumoasa cu cupolele ei de aur care stralucesc in soarele dupaamiezii.Ambele curti sunt imprejmuite cu cladiri ,pentru cazari elegante ,probabil pentru persoane importante si pentru cei care platesc o cazare mai luxoasa,iar in curtea a doua apar in dreapta noastra clopotnita si chiliile;staretia posibil sa fie si ea acolo,iar in stinga apare o iesire larga spre lac,o cladire cu bucataria si o sala de mese mare,cit si cu spatiile de cazare la etaj intr-o sala mare cu paturi de campanie si cu un coridor unde se afla doua grupuri sanitare moderne,dotate cu dusuri doar cu apa rece la acea ora de seara,cind am fost cazati.Desigur ca mergem prima data spre manastire si pe o banca sta tocmai staretul manastirii care este roman,aflam mai tirziu,caci la inceput nu vorbeste cu noi ,ne priveste doar.ne inchinam in manastirea frumoasa ,care era in refacerea picturilor interioare.Ne inchinam bineinteles la frumoasa icoana a Maicii Domnului PORTARITA,plina cu atentii din aur agatate pe 5 rinduri de lanturi din aur.Icoana este luminata de candela care arde deasupra ei .Stau acolo in timpul vecerniei ,admir icoanele ,nu multe ,caci manastirea desi este impunatoare din exterior este mica in interior.Poate si pentru faptul ca are un coridor spatios care o inconjoara,la colt fiind si pangarul,iar dupa colt o masa unde scriem pomelnicele pe care le dam la pangarul mic,dar care are multe lucruri ,icoane si cesti ,farfurii interesante.Ma limitez la a-mi cumpara o cana din sticla care are pictata pe ea manastirea.Nu imi cumpar icoana pentru ca nu avea exemplare prea mici si poate mi s-a parut scumpa raportat la numeroasele locuri pe care mai aveam sa le parcurgemtotusi acuma imi pare rau ca nu am luat-o asa cum era !Dupa ce iesim din manastire suntem cazati ,ne ducem bagajele sus si apoi avem timp pentru o baie in lacul cu apa binecuvintata.Este tocmai linga poarta de iesire spre lac un loc pentru baie.Si spre lac manastirea este inconjurata de ziduri ,apoi o alee care trece printre copacii de pe linga lac duce spre fatada manastirii dar si spre o zona in padure cu loc de plaja si baie .Dupa baie care ne invioreaza dupa o noapte petrecuta pe drum ,participam la vecernie,apoi la masa,o masa gustoasa care se termina si cu o prajitura foarte buna,bombonele,fursecuri.Mergem la plimbare pe aleile din frumoasa curte,apoi la culcare.Baietii au fost cazati cei doi in paturi de campanie situate in holul spatios care ducea la camera mare unde dormeam noi ,femeile.De sus admir un frumos apus de soare spre lac.A doua zi participam la Sfinta Liturghie,apoi mergem la masama grabesc sa-mi iau si agheasama ,care se afla in manastirea SF.Arhanghel MIHAIL ,situata la etaj in cladirea care desparte cele doua curti,manastire mica cu icoane foarte frumoase ,unde ma inchin la icoanele Mintuitorului ,a Maicii Domnului si la frumoasa icoana a Sf.arhanghel Mihail..Masa a fost buna..dar nu chiar asa ca seara.Studentul s-a imprietenit cu un rus din alt grup aflat acolo ,care l-a invitat la masa lor pentru a mai conversa cu el in engleza.El mi-a spus ca acolo meniul era mai bun ,inclusiv cu prajituri pe care noi nu le-am mai primit.Asta poate pentru ca mincam a doua oara si cred ca masa costa ceva!Dar pe calugarul cu ordinea la masa l-a deranjat faptul ca studentul nu a stat la masa noastra.El nu era vinovat ca rusul pelerin l-a invitat linga el la masa si nici eu nu credeam ca asta ar putea deranja!!..probabil calugarul avea disconfortul discriminarii noastre la masa,posibil nejustificate decit pe criterii etnice,ca daca ar fi fost pentru criterii de plata nu avea de ce sa se supere!!
Eu asteptam sa plecam acuma spre Moscova ,unde era trecuta pe lista si cazare!!.....dar aflam ca vom sta la manastire pina seara,unde vom si cina apoi vom merge iarasi toata noaptea pe microbus.din nou minciuna dar acolo la manastire era asa de frumos incit sa stai pe banca linga alee sau pe malul lacului era o binefacere,in acel aer deosebit de curat si la liniste.Unii au mers la somn dar era un loc minunat in care stiam ca nu voi mai reveni si cum eu eram singura care aveam si costumul de baie cu mine,celelalte avind doar camasa de baie..am plecat cu studentul dupa ce mi-am luat cele necesare,pe aleea de linga lac care duce spre o padurice.Aici era un loc de plaja dotat si cu niste leagane cit si un vad pentru a intra la baie in apa lacului Valdai .Mai era acolo la scalda si o familie de rusi tineri cu un copil mic de citiva anisori.Apa era placuta ca temperature,fiind o zi frumoasa de vara, destul de mare putin mai departe de mal unde se afla si trestie.Nu ne-am avintat foarte departe desi in locul unde ne aflam era nisip,dar mai incolo apa depasea statura noastra!Am stat aproape doua ore sau mai mult in apa ,putin pe plaja si avind un sentiment deosebit fiind alaturi de manastire,din apa admirindu-i frumoasele cupole din aur ,manastirea aflindu-se exact in dreptul nostru.A sta mai mult intr-un astfel de loc ,ne-a permis sa savuram totul ,toate binefacerile,datorate slujbelor la care am paricipat,baii,aerului cit si peisajului.Baiatul din Roman a spus confirmind si el ca manastirea VALDAI este un loc minunat.
Dupa amiaza paticipam din nou la vecernie ,eu dupa slujba ii dau staretului o icoana a Maicii Domnului PORTARITA de la manastirea PRILOG de linga Satu Mare spunindu-I ca si la noi se afla o manastire in Ardeal cu acest hram.chiar mi-a parut bine ca scria sub icoana locul de unde provine.apoi mergem la masa si pe la ora 22 plecam .La microbus vine si staretul de la care ne luam ramas bun sarutindu-I dreapta si cerind o binecuvintare de la Prea Sfintia Sa.Este o persoana care emana liniste si simplitate naturala .Imi spune ca aici nu are pentru cine sa tina slujbe in limba romana si ca desi sunt si studenti romani acolo nu au biblii si nici carti in limba romana .I-am spus despre persoana care a infiintat manastirea PORTARITA de linga Satu Mare ca a facut- o cu banii de la vinzarile de carti religioase ale editurii Pelerinul Roman pe care a infiintat-o pe locul mostenit de la parinti..Poate ca ar fi trebuit sa iau adresa exacta si sa fac un efort pentru a trimite staretului EFREM, care se afla aici de 40 ani, citeva carti de la editura Pelerinul Romin si o Biblie in limba romanadar nu am facut-o .inca.Pe arhidiaconul GHEORGHE BABUT de la editura nu am reusit sa-l conving spre a face o vizita in Rusia si acolo sa duca ceva carti de la editura Sfintiei Sale.Calatorim noaptea ..dar eu dupa baie intr-un asemenea loc si nesomn dupa amiaza, am petrecut destul de bine noaptea pe scaun .Ajungem dimineata devreme la Moscova.dar in loc de a merge la manastirea Sfintei MATRONA ,unde sunt cozi mari si sa cistigam timp ,stam o ora asteptind sa se deschida manastirea MARAMA VERONICAI,aici fiind calugarul care se ocupa cu rezolvarea vizelor pentru romanii care vor sa vada manastirile din Rusia,cu care Aurora trebuia sa se intilneasca dupa slujba!....Dar se putea incepe cu Manastirea Sfintei Matrona ,caci nu am fi pierdut timp pretios si nu am fi pierdut manastirea SF.TIHON DIN ZADONSK,un mare sfint rus care are si scrieri duhovnicesti memorabile.dar ce sa-i faci .daca nu cade fisa organizatoareie rau !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=YSN74lGvRcI&feature=plcp

AICI VEDETI SI VIDEOCLIPUL CU MUZICA DE LA MAN.VALAAM ,foarte frumoasa