Citat:
În prealabil postat de Sergiu_B
Nu sunt sigur daca ceea ce spui tu e chiar ortodox ( nu faptele noastre mantuiesc, ci bunatatea lui Dumnezeu). Si daca nu faptele mantuiesc, atunci toti oamenii se mantuiesc, nu?
|
De fapt, nu doar bunătatea Lui, ci jertfa Lui e singura mântuitoare. Și nu noi ne mântuim, ci Hristos; dar nu fără de noi; nu fără conclucrarea noastră; nu fără ca noi să arătăm că vrem. Pentru că ar însemna s-o facă împotriva voinței noastre, nerespectându-ne libertatea.
Faptele noastre fie arată dorința noastră de a ne lepăda de păcat, de omul vechi, și a ne uni cu Hristos, fie decurg din credință și din har, ca urmare a unirii pe care am realizat-o, fie și parțial, cu El, și atunci sunt faptele Lui în noi. De aceea fără fapte nu se poate, pentru că în ele se arată credința, după cum spune sf. Iacob.
Dacă, însă, Domnul va mântui și pe unul cu puține fapte ca și pe unul cu multe, asta nu e treaba noastră. Dumnezeu privește la inima omului, nu la cantitatea faptelor lui (despre care și sf. Pavel spune că dacă-s lipsite de dragoste sunt nimic).
Citat:
Si ce facem cand intrebarile pe care le avem ne duc la raspunsuri care contravin unor dogme ale ortodoxiei? Trecem peste ratiune in favoarea dogmei?
|
Am putea să ne întrebăm dacă nu cumva răspunsurile la care am ajuns sunt din cauză că mintea noastră e strâmbă, necurățită, neluminată, nepocăită. Sau să ne întrebăm dacă chiar am înțeles ce spune dogma pe care o găsim contradictorie.