Dragi prieteni,
Vă așteptăm cu drag vineri, 16 noiembrie 2012, începând cu ora 12.00, la vernisajul micro-expoziției "Tabloul votiv al lui Neagoe Basarab și al familiei sale", din cadrul proiectului "Exponatul lunii", vernisaj ce avea loc la sediul MNIR din Calea Victoriei nr. 12!
După un complicat proces de restaurare, Muzeul Național de Istorie a României va prezenta publicului o capodoperă a artei medievale, care este în același timp și una dintre cele mai cunoscute imagini ale Evului Mediu românesc: fresca cu tabloul votiv al domnitorului Neagoe Basarab și al familiei sale de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Alături de acesta va fi expusă și fresca cu portretul domnitorului Radu cel Mare, de asemenea „recondiționată” în urma unei minuțioase și complicate operațiuni de restaurare.
Prezentarea acestei minunate opere de artă este cu atât mai potrivită cu cât, în 2012, s-au împlinit 500 de ani de la preluarea tronului Țării Românești de către Neagoe Basarab, domnitor ce s-a remarcat mai ales prin grija arătată culturii și bisericii. Este suficient să amintim că în timpul său a fost ridicată mânăstirea de la Curtea de Argeș, că a fost repusă în funcțiune tipografia adusă în Valahia, în 1508, de călugărul sârb Macarie și că domnitorul însuși este autorul primei lucrări de tip parenetic din spațiul românesc, redactată între 1517-1521, în limba slavonă: „Învățăturile bunului și credinciosului domn al Țării Românești Neagoe Basarab Voievod către fiul său Teodosie Voievod”.
Piesa principală a expoziției de la Muzeul Național de Istorie a României îl prezintă pe domnitorul Neagoe Basarab alături de soția sa, Despina Milița (ce se trăgea din dinastia Brancovici, ultima dinastie domnitoare a Serbiei medievale) și cei șase copii ai lor: Ion, Petru, Anghelina, Teodosie, Stana și Ruxanda.
Muzeul Național de Istorie a României a inițiat în perioada 2008-2009 conservarea și restaurarea celor două fragmente de pictură murală extrase de la Biserica Episcopală din Curtea de Argeș. Picturile se aflau într-o stare avansată de degradare, prezentând numeroase probleme de conservare datorate tehnicii de execuție mixte “a fresco” și “a secco” dar și a intervențiilor necorespunzătoare, de întreținere, a degradărilor accidentale și a unor intervenții de repictare realizate în timp. Procesul metodologic a avut un caracter de conservare, de recuperare, protejare și punere în valoare a fragmentelor existente, iar operațiunile de restaurare la nivelul picturilor murale extrase s-au încadrat în această strategie metodologică.
Lucrările de restaurare au fost coordonate de lect.univ. dr. Romeo Gheorghiță, din echipa sa făcând parte restaurator expert Sorina Gheorghiță și studenții: Cristiana Banu, Maria Coltofean, Ana Chiricuță, Violeta Pârvu. Analizele fizico-chimice au fost realizate de cercetător ing. Gheorghe Niculescu și biolog conservator Virginia Diaconescu.
Micro expoziția va fi deschisă în perioada 16 – 26 noiembrie 2012 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
https://www.facebook.com/events/278833842220085/