Si Parintele Rafail Noica.....ai o biserica aici, ai una acolo
Yasmina "Dvs va puneti astfel de probleme care locuiti intr-un mediu crestin majoritar,cu biserici la fiecare colt de strada :)
Sa vedeti ce sentiment ati incerca locuind pe un alt continent si vazandu-i pe altii cat de ortodocsi sunt ei sau cat de devotati sunt acestei religii.
Ei cum de-au aflat?"
<<Pe meleagurile noastre se intampla ce se intampla cu evreii din Vechiul Legamant. Constientizati de descoperirea dumnezeiasca ca ei sunt poporul ales, bineinteles ca pacatul „si-a tras spuza pe turta lui” si atuncea au inceput sa se mandreasca. Care este primul cuvant de propovaduire al glasului Cuvantului lui Dumnezeu, adica Ioan Botezatorul ? (ca Troparul zice ca este Glasul Cuvantului, glasul cel din pustie ): "Si sa nu ziceti intru voi ca ca sunteti samanta lui Avraam, ca zic voua ca din aceste pietre Dumnezeu poate sa ridice fii lui Avraam". Echivalentul acestor cuvinte este valabil pentru toata ortodoxia in bastina ei astazi, la noi, probabil la Rusi, la Greci am vazut aceleasi lucruri. Si, paradoxal, dar ce s-a intamplat in istorie si in Vechiul Legamant, se intampla si astazi: multe rataciri in Apus, si-n diaspora, si intre toti ortodocsii; omul se cauta si un pic se gaseste, si un pic se pierde, dar constientizarea a ce este Ortodoxia, mult mai puternic se da, de multe ori, acolo unde ea nu este, si omul cauta, decat acolo unde, fiindca o ai „ pe toate drumurile”, o iei de buna; ai o biserica aici, ai una acolo, strazile si pietele sunt pline de preoti; vrei sa te spovedesti, ai unde sa te duci. Toate sunt la indemana, dar fiindca o luam de buna, o pierdem. Fiindca pacatul isi trage spuza pe turta lui, pacatul fiind indiferenta, pacatul fiind nepasarea, pacatul fiind mandria ca noi suntem popor „asa si pe dincolo”, poporul lui Dumnezeu.
Va spun ca, din popoarele pe care le-am cunoscut nu este nici un popor care sa nu fie „buricul pamantului”. E un pamnat cu zeci de burice, dintre care cel dintai, bineinteles, sunt eu si poporul meu. Asta este pacatul si spuza care si-o trage, si cu asta, pentru asta poporul ales al lui Dumnezeu, pe Dumnezeu L-a rastignit, si pe Dumnezeul lor L-au pierdut, si traditia lor. Apostolul Pavel s-ar fi facut el anatema de la Hristos, numai ca poporul lui sa poata reveni la Adevar – si n-a venit pana astazi! (Vine astazi, multi se trezesc!) Dar spun lucrurile astea tocmai ca sa nu facem si noi greseala asta. Spunea Parintele meu duhovnic: „Noi suntem ortodocsi, dar noi nu putem fi mandri ca suntem ortodocsi, noi trebuie sa fim smeriti ca suntem ortodocsi si Ortodoxia in smerenie se pastreaza.>>
(Ieromonahul Rafail Noica, Cultura duhului, Alba-Iulia 2002, pag. 136-138)
Last edited by MariaElena; 14.11.2012 at 00:37:46.
|