Citat:
În prealabil postat de catalin2
Parintii ne spun ca exista alunecare catre stanga (ecumensim, secularism, erezie) dar si catre stanga (stilism, zelotism, schisma).
Iti dau un singur argument, si cu asta trebuie sa fii si tu de acord ca am lamurit lucrurile.
Vechiul calendar era alcatuit de astronomi pe timpul lui Cezar. Noul calendar a fost alcatuit de astronomi pe timpul unui papa. Desi tinea de stiinta, unii au ajuns sa-l considere dogma si sa se rupa de Biserica.
Geocentrismul fusese conceput de invatati si astronomi antici si imbunatatit de Ptolemeu. Heliocentrismul a fost sistematizat de Copernic si dezvoltat de altii.
Observam ca e aceeasi falsa problema ca in cazul stilismului, adica ceva ce tine doar de stiinta si mai putin de teologie.
|
Daca il vei citi pe Gheron Iosif (sec. XX) vei vedea la el cum - in practica - s-a folosit de invatatura cu privire la cele 4 elemente fundamentale ale creatiei. Si in functie de acestea desprinde niste intelesuri duhovnicesti din efectiva zidire a lumii care il ajuta sa intelegea ispitele (intelegere de care avea o asa mare nevoie). Intelege ca omul este alcatuit din toate cele 4 elemente si astfel talcuieste cum diavolul lucreaza asupra fiecaruia dintre ele. Cum vine lenea, mania, patimile trupesti, etc.
Daca ii vei da unui Sfant Isihast tabelul lui Mendeleev sti ce-ti va raspunde? Ia-l de aici ca-mi tulburi isihia, imi imprastii mintea si-mi pierd rugaciunea! Pe noi - ca oameni duhovnicesti - ne intereseaza prea putin CUM functioneaza efectiv creatia sau CUM a fost ea creata; de asta sfintii ortodocsi nu au aflat, dar se pare ca cei apuseni, da (aberanta concluzie). Si cate nu au primit sfintii ca descoperiri? Despre cele ce vor fi si despre cele ce au fost, despre cele ce doar Dumnezeu stie (ingeri, haruri, mantuire, vamile vazduhului, s.a.) Cunoasterea sfintilor este infinit superioara cunoasterii umane, limitate si limitative ale omului de stiinta contemporan. Practic inaintez din nou acest exemplu: Sfantul a oprit soarele cu rugaciunea si ti-a spus ce a facut ("se invartea si l-am dat pe PAUZA"), iar omul de stiinta nici nu-l poate privi cu ochiul liber si il contrazice in calcule(foarte profund...) pe Sfant. Pe cine ALEGI sa crezi? Mai ales cand stii bine: "Cel ce primeste pe prooroc ia plata de prooroc".