Secerisul
Un tânăr se plângea duhovnicului său așa:
- „Părinte, mă spăimântă mărimea lucrării mântuirii. Văd înaintea mea o întindere fără capăt.”
Preotul surâse blajin și-i răspunse:
- „Copilul meu, săvârșești o mare greșeală făcând așa."
Tânărul nu pricepea.
- „De ce, părinte?"
Părintele îi zise:
-"Ai fost la țară și ai văzut secerători. Ei, dragul meu, n-ar mai secera niciodată dacă s-ar uita la cât au de secerat. Ci ei știu un lucru: că trebuie să înceapă să secere și încep. Cel mult, se întreabă cât vor secera într-o dimineață, și așa, lucrul nu li se pare greu. După ce l-au sfârșit, se gândesc că vor secera, tot atâta în cuprinsul după amiezei. Și așa, zi cu zi, ei seceră, fără să se uite la întinsoarea ogorului, până ce se trezesc că au isprăvit. Astfel munca lor e ușurată și izbânda sigură."
Preotul se opri puțin, după care zise:
- "Așa fă și tu: nu te uita la întinderea lucrării mântuirii tale, că n-o mai începi niciodată, ci lucrează ceas cu ceas la ea, pe cât poți mai bine, și te vei asemăna secerătorului despre care ți-am vorbit."
Puterea răbdării
Un misionar propovăduia cuvântul lui Dumnezeu, la niște sălbatici din Africa. Dar propovăduirea lui mergea greu. Puțini erau aceia care urmau sfaturilor și îndemnurilor lui. Misionarul, cugetând la acestea, și-a dat seama că neizbânda lui se datorează mai ales lipsei de răbdare. De aceea, rugându-se, ceru lui Dumnezeu o putere mai mare de răbdare. Dumnezeu îi dădu curând un prilej în care avea să-i încerce răbdarea.
Într-o zi, pe când el predica sălbaticilor cu mai mare căldură, iată că s-a apropiat de el unul din ei și l-a scuipat în față.
Misionarul, fără să-și piardă cumpătul - și fără să spună ceva - își șterse obrazul în liniște și-și urmă predica mai departe, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Așa de mișcați au fost ascultătorii de răbdarea și îngăduința misionarului, încât pe dată câțiva din ei au cerut să fie botezați, iar când misionarul i-a întrebat de ce cer aceasta, ei i-au răspuns:
- "O religie care poate da o asemenea răbdare cerească, vine neapărat de la Dumnezeu."
|