View Single Post
Vechi 14.11.2012, 17:19:43
Postelnicu Postelnicu is offline
Banned

Data înregistrării: 19.08.2011
Religia: Ortodox
Lightbulb Păreri? Idei?

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Stiu toate astea. Am postat citatul in sprijinul ideii mele ca lumea era altfel inainte de cadere, nu numai omul.
Asta mi se pare ca are doua consecinte:
1) Ceea ce s-a petrecut inainte de cadere nu este accesibim stiintei
2) Ceea ce s-a petrecut inainte de cadere nu este accesibil intelectului uman decat printr-un limbaj de tip iconic. Asa este limbajul Facerii. Cuvintele zi, cer, apa etc nu inseamna elementele material temporale cu acelasi nume, desi ceea ce desemneaza are o legatura intrinseca (simbolica, iconica) cu ele.
La parinti lucrul acesta nu este exprimat clar din cauza ca in universul lor cultural nu se facea atata caz despre diferenta dintre realitatea fizica si valoarea ei simbolica. Nu ii prea interesa daca urcand catre cerul fizic urcam spre alt nivel de existenta (psihic si apoi spiritual) sau acel cer este un simbol pt acele nivele superioare. Pe noi modernii ne intereseaza
Dragă Fani! (și ceilalți frați și surori, bineînțeles!)

Ai spus că ești profesoară de religie în Belgia? Și încă ortodoxă?

Acum, dincolo de "bunătate" sau "politețe", - care sună foarte secularizat și occidental, umanist, le pot avea oricând și ateii, ereticii, necreștinii, etc. - o profesoară de religie care se "joacă slobod" (sper că doar aici pe forum!) cu "idei" și "păreri proprii" acolo unde e vorba de taine înfricoșate mai presus de fire, de revelații și tâlcuiri insuflate de către Duhul Sfânt vaselor Sale alese, proorocii și Părinții, dă foarte serios de gândit!

Să nu ne amăgim că făcând astfel ne menținem în domeniul teologumenelor sau opiniilor personale, ci, să ne temem că putem fi înghițiți cu ușurință în mlaștina ereziilor!

Mântuitor este a cunoaște, crede și mărturisi ce au spus Scriptura și Părinții, și pentru aceștia din urmă, întocmai, în ciuda minții noastre și a lumii înconjurătoare cu înțelepciunea ei căzută și mincinoasă!

Ai primit destule și de multe ori citate patristice de tâlcuire a Facerii, și cum vedeau Părinții, și continui să te pricești, sucind și învârtind ce nu ți se pare că au zis bine, căutând contradicții și interpretări umaniste la tot pasul. (Din păcate, nu ești nici pe departe singura de pe acest forum în situația asta, dar nu știu dacă chiar este o consolare!)

Mai multă "frică" și smerenie nu strică, dacă nu putem să pătrundem duhovnicește acestea, măcar să le propovăduim întocmai cum le-au zis Părinții ("literal!") și să tăiem mintea împrejur, ca nu cumva să uităm și de Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 14, 34-35.

Nădăjduim că nu am vătămat cu aceste rânduri prea mult nici "bunătatea" nici "politețea"...

Domnul să ajute!

Last edited by Postelnicu; 14.11.2012 at 18:01:38.
Reply With Quote