View Single Post
Vechi 15.11.2012, 11:32:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
Daca ii vei da unui Sfant Isihast tabelul lui Mendeleev sti ce-ti va raspunde? Ia-l de aici ca-mi tulburi isihia, imi imprastii mintea si-mi pierd rugaciunea! Pe noi - ca oameni duhovnicesti - ne intereseaza prea putin CUM functioneaza efectiv creatia sau CUM a fost ea creata; de asta sfintii ortodocsi nu au aflat, dar se pare ca cei apuseni, da (aberanta concluzie). Practic inaintez din nou acest exemplu: Sfantul a oprit soarele cu rugaciunea si ti-a spus ce a facut ("se invartea si l-am dat pe PAUZA"), iar omul de stiinta nici nu-l poate privi cu ochiul liber si il contrazice in calcule(foarte profund...) pe Sfant. Pe cine ALEGI sa crezi? Mai ales cand stii bine: "Cel ce primeste pe prooroc ia plata de prooroc".
E firesc ca va spune asta, asta spuneam si eu, pentru ca tine de stiinta, fara mare importanta pentru mantuire. Sfintii nu aveau nevoie sa cunoasca integralele acum 1500 de ani.
Unele interpretari incearca sa introduca stiinta lumeasca in invatatura. Asa face evolutionismul, care incearca sa introduca teoria evolutionista in Facere. Aproximativ la fel si vechiul calendar, care era facut in timpul lui Cezar de astronomi. Si geocentrismul e o stiinta de la grecii antici, care nici macar nu erau crestini. Sistemul lui Ptolemeu si sistemul lui Copernic au aceeasi valoare pentru invatatura revelata.
Noi ca ortodocsi alegem intotdeauna sa credem adevarul, iar Sfanta Scriptura nu se contrazice, doar daca avem noi intentia de a arata asta. Am explicat citatul din Iosua Navi. Un singur exemplu, cel mai heliocentrist, om de stiinta, va spune ca soarele rasare, desi nu e corect pentru el, ci ca pamantul se invarte. I al doilea rand, aceea nu e o revelatie de la Domnul, e doar ce spune Iosua Navi, care era om, stia stiinta din acele vremuri. In Facerea avem revelatie, nu ce credea Moise.