View Single Post
Vechi 15.11.2012, 23:55:41
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Moskova

MANASTIREA MARAMA VERONICAI

Este manastire de calugari.Ajungem la aceasta manastire dimineatza devreme pe la ora 5 si trebuie sa mai asteptam pina pe la ora 6,30 sa se deschida poarta ca sa putem intra.O alee ne duce spre poarta de intrare deasupra careia domina icoana care da si numele acestei manastiri.Intram intr-o curte care are in stinga pangarul si in dreapta locul portarului ;facem la dreapta pe alee ,trecem pe linga o troita in stinga noastra ,la care ma inchin,apar citeva banci si manastirea in care urcam citeva trepte si ajungem intr-un coridor unde se afla icoana facatoare de minuni ,ATOTIMPARATESA,la care ne inchinam inainte de a intra in biserica printr-o usa care apare la dreapta noastra.Am observat ca si monahii care intrau pentru a oficia slujba de dimineatza se inchinau la aceasta icoana a Maicii Domnului.Coridorul se continua si cotea la dreapta pe colt fiind un pangar ,iar dupa colt aghismatarul cit si locul pentru spovedit.Si pe aici prin spate era o usa prin care se intra in biserica.Biserica era foarte inalta sustinuta de 4 coloane pe cele 4 fetze ale coloanelor se afau icoane foarte mari si frumoase la care ne-am inchinat.retin icoana SF.TAR NICOLAE CU FAMILIASpatiul nu era mare inauntru,iconostasul foarte inalt ,cum sunt cele mai multe mai ales in manastirile mai vechi.Participam la Sf.Liturghie si ascultam un cor de barbati extraordinar de frumos,nu am auzit asa cor puternic decit la manastirea SERPUHOV.Dar in ciuda vocilor puternice corul nu deranja urechile noastre ,ba din contra ne inalta sufleteste.Dupa terminarea Sf.Liturghii mai stam pe banca ,vizitam pangarul pina Aurora ia legatura cu monahul cu vizele .Acela ne-a insotit in microbus pina la

MANASTIREA SFINTEI MATRONA

Sf.Matrona,sfinta la care m-am rugat la sfatul duhovnicului inainte de a sti ca vom reusi sau nu sa plecam in acest pelerinaj ,a fost oarba din nastere,deci a avut o cruce grea si totusi ea a fost o mare mingiiere pentru foarte multe suflete si este si astazi foarte grabnic ajutatoare,dovada fiind si cozile credinciosilor la inchinare atit la icoana aflata in curte pe peretele manastirii ,cit si la moastele aflate in manastire.Praznuita pe 19 aprilie dupa calendarul vechi a fost numita de SF.IOAN DE KRONSDRAT al 8-lea stilp al Rusiei.
Dupa ce parcheaza microbusul ne apare in fatza noastra peste drum biserica Acoperamintul Maicii Domnului unde vedem pe perete icoana Sfintei Matrona.Traversam si intram intr-o curte marginita de citeva pangare,apoi cotim spre dreapta si intram intr-o curte spatioasa unde pe peretele manastirii se afla o icoana mare a sfintei Matrona si lumea statea déj la o coada foarte mare.Trecem pe linga o cladire care contine un mare aghiasmatar de unde ne vom lua aghiasam dupa ichinare.Alaturi de prima manastire se mai afla una ;trecem la o alta coada care pleaca din spatele unei troite spre prima manastire unde se afla moastele Sfintei la care ne vom inchina dupa cam doua ore de asteptare.Calugarul sta cu noi si ne incurajeaza ca avem noroc ca este coada foarte mica ,dar ca a doua zi urmau sa vina 3 autocare din Romania.Ma nimeresc la coada linga un moldovean din Ucraina care lucra in Moskova care imi spune ca el a fost grabnic ajutat de Sfinta in problemele lui.Grupul ramine la coada si eu intru in aceasta biserica a doua ,mai apropiata de noi,sa ma inchin si sa dau pomelnice,cumpar si 3 iconite cu SF.Matrona,luminary pe care le aprind in fatza unei icoane a Sfintei aflata in biserica...apoi ma reasez la rind.Ajungem in cele din urma sa intram in biserica prima,unde ne inchinam la icoanele aflate acolo ,trecem pe linga iconostas,care este de culoare alba si intram intr-o incapere mai mica,legata de biserica ,unde intr-o racla foarte frumoasa se afla moastele acestei mari sfinte a Rusiei .Aci se afla si un gardian care supraveghea lumea .Pe peretele opus spre iesire era icoana identica cu aceea din curte la care ma inchindar eva mai mica ca marime.Nu era voie de filmat acolo,dar inainte de a iesi am rugat-o pe sfinta sa ma ajute sa iau citeva imagini spre amintire si sa nu ma vada gardianulsi nu m-a vazut!!Dupa iesire am mers la aghiasmatar unde era foarte multa lume,nicaieri nu am vazut atit de multa lume care sa ia aghiasma ca aicea!!Desigur ca mi-ar fi placut sa ma inchin si la icoana din curte,dar rindul era mai mare ca atunci cind am intrat in curte.Persoana cu probleme din grupul nostru ,insotita de Aurora .cind s-a aflat cam la 6 metri de icoana a inceput sa se contorsioneze si sa geama ,asa incit Aurora s-a apropiat cu ea de garduletul cu portita aflat in fatza icoanei si cei doi gardieni le-au lasat sa intre in afara rindului.
Din pacate trebuie sa plecam dupa ce am stat aici 3 ore bune ,cind puteam sa nu stam daca veneam la ora 5 dimineatza aci prima data!Plecam inapoi la manastirea Sfinta Marama pentru ca trebuia sa l lasam acolo pe calugarul rus,roman de fapt din Ucraina probabil, si pentru ca urmatoarele doua obiective se aflau aproape.

CATEDRALA IISUS MINTUITORUL

Se numara printre cele mai mari biserici din lume.Era situata pe un deal ,dealul Vrabiilor.Desi piatra de temelie a fost pusa in anul 1817, biserica este mutata de urmatorul tar,Nicolae,mai aproape de Kremlin.Distrusa de comunisti cu tunurile ,acest lacas simbol al Rusiei crestine este refacut intre anii 1996-2000.Inalta de 103 metri ea impresioneaza atit la exterior cit si in interior,unde incap 10.000 persoane.Un parc foarte frumos aranjat inconjoara acest loc.Urcam mai multe trepte spre o mare terasa marginita de un gard negru din fier forjat .Dar mai intii coborim citeva trepte pentru a intra sa mincam ceva la o autoservire aflata la demisol.Imi iau si eu o ciorba si felul doi.Intarea in biserica cu ziduri albe ne introduce intr-un spatiu imens unde admiram altarul central care este impunator si domina celelalte doua altare laterale,unde se afla moaste intregi ,lateral de ele ,la care ne inchinam.Nu era voie sa filmamdar totusi asa mai pe ascuns am reusit sa filmez interiorul fara sa ma prinda nimeni ,pentru m-am rugat la Domnul nostru sa ma lase sa iau imagini ca amintire de la aceasta memorabila si foarte mare si frumoasa catedrala !Picturile de pe bolta si pereti sunt deosebite cu redare expresiva si culori pastelate.Coborim la un demisol unde se afla inca o biserica mare pictata .Ma inchin si ma deplasez pe un coridor lateral admirind icoanele de pe pereti ,dar apare o maica care imi zicepricep eu atita ca nu este voie pe acolo.Iesim pe sus si intilnim un pangar mare spre iesire cu multe icoane frumoase si imagini,picturi din manastire.Imi pare rau ca nu mi-am cumparat si eu un plic cu icoane pozate din catedrala .Stam putin pe terasa si admiram Kremlinul si biserica Vasilii Blajenii care se vede de aici foare bine ,ea fiind situata in piata Kremlinului.
Ocolim catedrala pe lateral si traversam drumul spre magazinul mare Sofrino,magazin cu icoane si obiecte bisericesti.Cumpar citeva icoane mijlocii ca marime ..in rest ma mai uit ce se mai vinde pe acolo.Apoi mergem cu Aurora la schimb valutar ca sa schimbam euro in ruble caci mai aveam zile importante de stat si vizitat prin Rusia.Apoi ne indreptam pe jos spre piata rosie.Trecem podul peste fluviu si ajungem sub zidurile Kremlinului.