De cite ori a fost cazul am spus ca adultii ortodocsi practicanti de multe ori sunt in postura de a nu sti nici macar ca fac pacat .
Nestiind aceasta (ei nu sunt curiosi- curiozitatea buna, duhovniceasca- sa afle, sa citeasca , sa studieze propria religie si nici preotii duhovnici nu le da spre studiu si citire lucruri de zidire duhovniceasca) nici nu o marturisesc la spovedanie si in multe cazuri ajung sa se impartaseasca fara a avea cea mai mica umbra de indoiala asupra faptelor sale .
Nu mai vorbim de cei care sunt doar Ortodocsi-diplomati (adica au doar diploma de la botez , ca vietuire , ba !) si care deobicei sunt tare straini de subiect .
Aici vreau sa aduc aminte de grozavul pacat al ispitirii aproapelui care ca si mindria si minciuna sunt absolut omniprezente in fiecare zi din viata crestinului .
Adultii se inteleg din vorbe si cine este de inteles intelege de bunavoie din prima , cine nu , poti sa ii aduci si lautari , vorba proverbului, ca tot ca prima data ramine .
La fel de valabil este si pt ispititor, anume, daca ai de spus ceva cuiva nu insemneaza ca il si obligi sa faca ca tine , ci ii spui o data si apoi il lasi in pace . De va voi va face iar de nu, nu !
Ce este mai mult de atit este ispitirea apropaelui !
Dar f. putini stiu ca fac acest pacat iar dintre acestia si mai putini il marturisesc si cer deslegarea si ieratrea .
Am vorbit cu alte ocazii cum in ziua de astazi oamenii au invatat sa isi ascunda pacatele strigatoare la cer si pe cele de moarte prin denumirea lor cu cuvinte inofensive sau chiar de lauda si cum in felul acesta , dupa un numar mic de ani, nici nu mai stiu ca ei fac defapt pacate .
Mai reamintesc doar citeva echivalente , sinonime :
mindru/mindrie/orgoliu = om cu personalitate'
viclean/inselator= abil in orice situatie, experimentat, diplomat;
ispitire/ispititor = cercetarea/cunoasterea si evaluarea oamenilor si a situatiilor;
minios/minie / = intransigent, cu temperament vulcanic, patimas;
desfrinat = curtezan , donjuan , om cu singe fierbinte;
judecator al aproapelui = evaluator ;
mincinos = versat, abil,;
Si fiecare pacat are cite un sinonim modern prin care batrinii isi ascund pacatele iar tinerii nici nu stiu cind le savirsesc ca au gresit inaintea lui Dumnezeu !
Last edited by zaharia_2009; 18.11.2012 at 23:27:09.
|