Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Doamne ajută!
Am observat că avem mai mulți colegi de forum adolescenți (elevi în liceu).
Aș vrea să vă întreb: cum ați vrea voi să se desfășoare o oră de Religie? Despre ce ați fi dornici să discutați? Pe ce teme, la ce neclarități v-ar plăcea să vă răspundă profesorul de Religie?
Și aș vrea să vă mai întreb ceva: dacă ați avea o lecție despre Nașterea Domnului, cum v-ar plăcea să se desfășoare (în afră de colinde)? :) Ce v-ar plăcea să vă spună proful în legătură cu Nașterea Domnului?
Dar ce anume nu v-ar plăcea, ci vi s-ar părea plictisitor? :)
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri. :)
|
Orice om ajuns adult stie urmatoarele lucruri :
In orasul sau erau licee la care nu mergea oricine , fie ca nu puteau face fata exemenului de intrare , fie ca apoi nu putea face fata programei incarcate si profesorilor deosebiti de exigenti care nu numai ca te solicitau la ora dar iti consumau , cu studiul, si tot timpul liber de acasa.
Aceste licee erau denumite in mod comun ca fiind f. bune .
Dar mai stiam ca pe linga acestea mai erau si licee din ce in ce mai slabute pina la cele in care chiar si cind nu erai prezent la ore tot nu ramineai corijent sau repetent .
Lucrurile stau la fel si cu facultatile . Dau doar un exemplu : la facultatile de medicina exista un numar de locuri gratuite (de la stat) si inca multe cu plata . Dar plata pt. un an la medicina a ajuns la 6.500-7.000 lei. Ei , nu este suficient sa dai admitere si sa intri in locurile gratuite ci este necesar ca in fiecare an sa absolvi anul situindu-te cu media in numarul locurilor gratuite , altfel treci la plata .
Si inca nici nu mai stau sa vorbesc si sa exemplific acum care este filiera diplomelor la facultatile private , fie ele producatoare si de diamante , nu numai de medici !
Am spus toate acetstea pt. a constientiza ca absolventii de orice fel sunt absolut diferiti : unii silitori , antrenati si obisnuiti cu munca staruitoare si care stiu ca o materie nu se poate face/intelege decit cu mult sirg, cu mult efort, cu profesori exigenti si cu programe scolare bune . Altii sunt cei comozi , caldicei , nedispusi la eforturi mari si sustinute , si care vor o scoala usurica , fara solicitari prea multe si cu multa bunavointa/dezinteres din partea profesorilor pt. a-i trece clasa .
,
Acum , daca managementul invatamintului ar fi dat pe mina elevilor, chiar si numai in gluma sau cum i se mai spune ..."consultativ", cum credeti ca ar ajunge acesta ? Eu cred ca deosebit de performant iar absolventii vor intrece in pregatire chiar pe cei de pe vremea lui Ceausesc ! NU ? Nu credeti ca si mine ?
Pt. aceste motive eu cred ca a face sondaje sau cercetari de opinie asupra elevilor , cerindu-le pareri si sugestii nu poate fi decit un lucru prin care ne prefacem interesati de mersul real al scolii romanesti . Adica este o gluma , sau ca sa fim extrem de rigurosi : o bascalie pusa la cale de cei care s-au format ca educatori si specialisti sub semnu indoielii , a lipsei de competenta si rigoare ridicata, a lipsei de frecventa stricta !
Dar daca se doreste ca o disciplina sa fie , sau sa devina, cu adevarat deosebita, competitiva, este necesar ca programele scolare sa fie intocmite intr-adevar de profesori competenti , cu probitate si notorietate profesionala , sa fie unice la nivel national, iar disciplina sa fie administrata/predata numai de profesori care chiar au dorinta de a fi profesori , terminind odata pt. vecie cu parerile ca daca un profesor a facut o facultate trebuie sa si aibe un loc de munca sau ca fiecare trebuie sa manince o piine .
Cine este bintuit de relativism si cauta prin educatia si pregatirea lui necompetitiva/insuficienta sa vada mereu doar jumatatea plina a paharului ... sa fereasca Dumnezeu sa ajunga factor decident !
Asemenea mentalitati sunt impuse sau stimulate natiei romane , cu un scop precis , iar rezultatele deja sunt in galantare :
ministru economist la sanatate sau jurist la casa nationala de sanatate; ministru afacerist la ministerul apararii, ingineri si traseisti politici la ministerul de interne ; ministrii de diverse specialitati dar fara antecedente de profesorat universal (adica universitar) la ministerul invatamintului (exceptie : calaul invatamintului, Marga , supranumit si "Gigi Marga" si Andronescu Catilina , care au dat lovituri puternice invatamintului prin masurile lor , masuri dealtfel impuse de Occide(re)nt !)... si daca veti continua dvs. singuri veti mai gasi inca sute de anomalii.
Cine plateste ? Natia romana, cu perspectiva sa de a ajunge o masa mare de ignoranti : multi elevi prost pregatiti dar cu diplome prin serviete, profesori proveniti din elevii slabi si care nu pot trece exemenele de titularizare , si alti si alti specialisti in masa si cu cartoane prin buzunare .
Cei f. putini, cei f. bine pregatiti , constienti de valoarea lor, constientii ca doar prin munca asidua poti ajunge in virf sau pe linga el, care au urmat cele citeva licee/colegii ramase in continuare f. bune si cu dascali de meserie , absolventi apoi de facultati tari, parasesc deobicei tara si se duc unde le este apreciata nu munca , ci MUNCA pornind de la scoala generala si pina de dupa doctorat !
Asta este Romania iar prin scoli exista metoda de a intreba elevii (adica pe cei care nu au habar ce este cu ei pe lumea aceasta , ca de aceea au venit in liceu ca sa-si cunoasca pozitia lor , sa o formeze mai intii si apoi sa si-o cunoasca !) cam ce le place lor si ce mai vor ei asa, mai nou, ca sa fie orele deosebite ... fara a si spune ce fel de deosebite se urmareste !