View Single Post
Vechi 19.11.2012, 06:13:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Sergiu_B Vezi mesajul
Am și eu o neclaritate și poate mă ajutați să o rezolv. Este vorba despre cât de drept este Dumnezeu pe baza invățăturii ortodoxe (creștine).Ce se intâmplă cu un suflet avortat?
Nu este drept, unii sa se mantuiasca fara a avea ocazia de a gresi, iar altii sa traiasca 70 de ani si sa se mantuiasca foarte greu.
Dumnezeu nu e drept fara a fi milostiv si nici milostiv fara a fi drept: Tinde mila Ta celor ce Te cunosc pe Tine și dreptatea Ta celor drepți la inimă. ( Psalmi 35:10) El ne-a creat pe toti cu dreptul de a ne impartasi din fericirea Sa, de aceea ne rugam pentru copiii avortati si-i incredintam milostivirii Sale. Credem ca acei copii care n-au trecut prin viata, nu pot gusta fericirea si placerea faptelor lor, pentru ca n-au avut fapte virtuoase, insa, neavand pacate, sunt oranduiti la fericirea naturala a existentei, nu la fericirea la care contribuie si omul.

din Pravila Bisericească a Arhimandritului Nicodim Sachelarie
Pentru copiii avortați și care mor nebotezați nu se află nicăieri învățătură, nici în Sfânta Scriptură, nici la Sfinții Părinți, fiindcă viața oamenilor, atât a celor maturi, cât și a celor necreștini, este în mâna Făcătorului lor, care nu poate fi obligat să descopere toată iconomia providenței Sale muritorilor, nici să cunoască ceea ce nu le este de folos. Chemarea glasului Său răsună mereu în lume și cei ce aud au datoria să răspundă, numai în măsura de ei înțeleasă și pentru ei dată. De bună seamă că Dumnezeu nu pedepsește pe cei ce nu cunosc legile și mai ales pe copiii nebotezați. Ba, dimpotrivă. El a creat pe om spre fericire și, deci, copiii care n-au putut folosi libera lor voință și putere în virtutea scopului pentru care omul a fost creat, El îi fericește pentru existența lor, asa cum și ei Il laudă pentru aceeași existență nevinovată și frumoasa creațiune naturală. Astfel, ei sunt rânduiți la fericirea naturală a existenței, dar nu la cea a răsplătirii după merite, întrucat nu au fapte virtuoase.

Citat:
sergiu: Dar nu e corect, spre exemplu, ca un om nascut intr-o familie atee si care evident ajunge si el ateu pentru ca nu a vazut miracole, minuni, etc si nu a fost nici educat crestineste sa ajunga in iad pentru veșnicie.
De ce te substitui lui Hristos si judeci oamenii? Daca nu au cunoscut legea hristica, insa au tinut-o din fire, fiind echilibrati in a lucra binele ascultand glasul constiintei lor, nu-i poti tu osandi. Numai Hristos stie.

Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege,
Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără,
În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.( Romani 2: 14,16)

Last edited by ioanna; 19.11.2012 at 07:02:28.
Reply With Quote