Moralitate/amoralitate...
Alin B"Robia e o cutuma sociala nu o problema morala in sine.
Ca o mica paranteza, ce sunt azi tiganii, fosti robi? S-au integrat social?
De altfel, sub diverse forme, supravietuieste si in ziua de azi si in general, ne facem ca nu o vedem.
Nu exista nici unde si n-a existat nicicand o tara crestina din punctul de vedere a unei insusiri majoritare a convingerilor crestine, la modul practic.
Increstinarea e un proces care va dura pana la Parusie."
Nedreptatile sociale sunt urmarea imoralitatii sau/si amoralitatii. Mai grav este daca ne referim la tarile crestine, (Romania, Rusia tarista) unde morala crestina ar fi trebuit (ar trebui) sa-i faca pe oameni mai buni, mai blanzi, mai toleranti; iubirea crestina a mai existat atunci cand: "Pe strazile din Iasi din tineretea mea am vazut fiinte umane cu lanturi la maini si la picioare, altii cu zgarzi de fier la gat. Batai crunte, alte pedepse ca infometarea si legarea deasupra focului [...] femei despartite de soti si fiice de parinti oameni [...] vanduti ca vitele" (Mihail Kogalniceanu)??
Cum vi se pare clasificarea istoricului Viorel Achim: tiganii erau robi: domnesti, (ai statului, ai domnitorului); boieresti (ai boierilor) si manastiresti (ai manastirilor)?? Deci: robi in manastiri. Dumnezeu ne-a creat liberi.
Ce-i drept, in Romania a existat si iobagia, un alt fel de sclavie; taranii iobagi (adica, tarani legati de pamant) se numeau: șerbi in Transilvania, rumāni, in Tara Romaneasca si vecini in Moldova.
Tot vestul crestin (din Europa pana in America de Nord si de Sud) a practicat comertul cu sclavi, pana pe la jumatea secolului al IX-lea.
Si musulmanii au facut comert cu sclavi africani pe rute prin Sahara sau pe coasta orientala a Africii, in special prin insula Zanzibar, pana in secolul al XX-lea.
Nu cred ca poti sa separi socialul de moral.
|