Citat:
Īn prealabil postat de AlinB
Eu vorbesc de ortodoxia care are o prezenta in istorie, care respecta ierarhia si ecumenicitatea, nu ortodoxia inventata cu citate inexistente din Sfinti sau distorsionate grosier, fara respect pentru preoti si ierarhi.
|
De ierarhie se face ascultare pana la pacat, pana la erezie. Muntii inalti atrag trasnetele, iar rangurile ierarhice inalte atrag ispitele. Cand esti pus in situatia de a lua nu stiu cate decizii intr-o zi si nu ai timp sa te rogi, atunci posibilitatea de a gresi este mare. Ce face pustnicul care se roaga intens in acel moment? Face ascultare de ierarh sau ii atrage atentia ca greseste informandu-i corect pe crestini?
Il am ca reper pe Parintele Paisie Aghioritul, dar si pe alti sfinti care nu au imbratisat pozitia oficiala atunci cand Dumnezeu le-a aratat ca nu e cazul. Daca ierarhul din anumite motive nu are curajul sa marturiseasca adevarul, atunci prioritatea mea este mantuirea, nu ascultarea. Ascult indemnurile folositoare mantuirii mele si atat. In rest, ascult de pustnicii imbunatatiti care au multa trecere inaintea lui Dumnezeu, chiar daca uneori lumea nu-i cunoaste. Cu totii trebuie sa ascultam in primul rand de Dumnezeu.