19.11.2012, 22:38:44
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Romania
Religia: Ortodox
|
|
Caderea in patima calculului matematic ?
Citat:
În prealabil postat de ioanna
Banuiesc ca un student la teologie ar trebui sa cunoasca „cronologia biblica”, asa cum a fost ea perceputa de-a lungul timpului de diferiti oameni, inclusiv contemporani, diversele pozitii adoptate, fara a cadea el insusi in patima calculului matematic(???), ce-i poate transforma credinta intr-o ideologie, ci sa primeasca Revelatia deschizandu-se spre sensurile bogatiei infinit de adanci a logosului dumnezeiesc.
|
Fara a face o referire in mod special la Ioanna, cred ca citatele de mai jos sunt foarte relevante pentru modul de abordarea al mai multor subiecte/raspunsuri oferite de diversi tineri pe acest topic.
Extras din Virgula, de Nae Ionescu, apărut în Cuvântul 3 (1926):
"Nu mai scriem logic, și nu mai gândim logic. Mașinăria noastră intelectuală ratează ca un motor tamponat; ia câmpii ca un cal nestrunit. Lipsește gândirii noastre curente cea mai elementară disciplină.
Mințile tinerimii noastre: E dezolant cum vorbesc: fără șir și fără sens; cum răspund: întotdeauna alături de întrebare; cum nu știu să prindă miezul unei afirmații; cum nu sunt în stare să înțeleagă înlănțuirea a două idei; cum nu pot să deosebească contrariul de contradictoriu; cum nu pot face o analogie pentru că nu știu a apropia termenii de același grad și aceeași generalitate; ș, a. m. d.
Totuși copiii învață logica la liceu și la universitate. Știm. Dar în liceu, așa cum se face, logica nu e de nici un folos, pentru că e prea dificilă și subtilă, iar la universitate... logica e o disciplină filosofică. Și pe urmă o intervenție la universitate ar fi prea târzie. Studentul vine aci cu posibilitățile de gândire deja formate. (Căci doar ăsta e rostul liceului).
Atunci? Atunci ne sălbăticim!
Sunt totuși fructele școlii realiste, care trebuia să ne fericească cu o generație de minți agere, aplicate strict la realități. Experiența am făcut-o. Copiii noștri au zburdat destul prin câmpiile "științei pozitive".
Credem că a venit vremea și de treabă mai serioasă."
Ai spune ca azi au fost rostite aceste fraze !
Last edited by neica_nimeni_altul; 19.11.2012 at 22:46:10.
|