ATUNCI ȘI ACUM
Am fost învățată încă din primii ani de viață să iubesc și să respect România.
Tata a luptat pentru ea în ambele războaie mondiale.
Mama, ardeleancă, s-a temut să n-o piardă fiindcă foarte mulți voiau să ne ia teritorii.
În perioada interbelică am trăit liniștiți și acasă nu am dus lipsă de nimic deși nu am fost bogați.
Mama nu avea servici pentru că pe vremea aceea femeile se puteau dedica familiei. Dar câtă muncă nu era și acasă! Totuși nicio femeie nu se plângea. Erau mulțumite că se pot consacra în întregime soțului și copiilor.
Nu beneficiam de confort, nu aveam apă curentă. Era o fântână în curte dar apa ei era sălcie. Trebuia să mergem după apă cu gălețile la o fântână aflată la vreo cinci sute de metri de casă. Televiziune nu exista, nu aveam aparat de radio, nu aveam mașină, dar căldura căminului compensa toate aceste lucruri la care nici măcar nu ne gândeam.
Dacă cineva ne-ar fi spus să emigrăm pentru că se trăiește mai bine în străinătate i-am fi râs în nas.
Aveam pământ și datorită lui eram proprii noștri stăpâni. De ce să fi devenit de bunăvoie slugi la străini?
Duminica dimineața ne îmbrăcam cu cele mai bune haine pe care le aveam și mergeam la Biserică.
După slujbă ne vizitam prietenii sau ne invitam prietenii la noi și la o cană de vin făcut în casă cei mari vorbeau de câte în lună și-n stele.
Bineînțeles ne duceam și la școală unde totul era bine.
Elevii nu se băteau între ei sau cu profesorii.
Noi ne iubeam și ne respectam profesorii. Câți din cei din generația mea nu le datorează totul! Învățătura, continuarea educației începută acasă încă din fragedă copilărie.
Părinții noștri erau severi, dar cum spuneau ei „era spre binele nostru”. Și aveau dreptate. Ne formau, ne îndrumau.
Apoi, prin 1933, au început să se adune nori deasupra capetelor noastre.
Se vorbea de criza economică, de tulburări sociale, se auzea că va fi război.
Brusc, noi copii, am îmbătrânit. Copilăria ni se terminase iar adolescența ni se anunța sumbră.
Conducătorii noștri spuneau că eram la adăpost de orice agresiune. Sistemul nostru de alianțe le părea etern și indestructibil așa că nu au făcut nimic. Tata era mereu mânios din cauza asta.
În 1940, într-unul din cele mai grele momente din istoria noastră, am fost singuri și fără niciun sprijin din afară.
În acel an Hitler, Mussolini și Stalin ne-au cerut ultimativ să satisfacem pretențiile teritoriale ale Țărilor vecine și ne-au amenințat că dacă vom rezista Statul ne va fi distrus și întregul teritoriu împărțit.
Astfel ne-a fost răpită o treime din Țără cu o populație de douăsprezece milioane de oameni, majoritatea români.
Atunci, în 1940, ne-am simțit mai atașați ca oricâd de Patria noastră.
Pe 22 iunie 1941 am intrat în război ca să ne eliberăm frații.
Toți bărbații din sat în stare să poarte arme au plecat pe front.
Tinerii de șaispreze, șaptesprezece ani au spus că au optsprezece ani ca să poată fi mobilizați.
Fetele s-au înrolat ca infirmiere la spitalele de campanie. Și eu am fost infirmieră.
Tata a căzut în timpul luptelor pentru eliberarea Basarabiei.
Fratele meu a căzut la cotul Donului.
Războiul a ținut patru ani.
Au venit după aceea pacea, ocupația sovietică, comunismul, revoluția, declinul, depopularea Țării...
Ne obișnuim repede cu toate. Poate prea repede.
Și acum?
Stamate Lucreția
92 de ani, învățătoare pensionară