Am fost trei zile în Israel cu serviciul. Ar fi trebuit să stau o lună și ceva, dar din cauza războiului m-am întors ieri acasă.
Acum cîteva seri mă întorceam de la lucru, pe la ora șase. La un moment dat a sunat a doua alarmă și eu abia intrasem în Tel Aviv. Toți au tras pe dreapta și atunci am parcat și eu într-o stație de autobuz. Imediat ce am ieșit din mașină, și-au făcut apariția două rachete deasupra orașului. Au fost interceptate chiar deasupra mea, poate la vreo 2km înălțime. A fost o explozie roșie pe cerul nopții, urmată de o bubuitură groaznică. După puțin timp aerul a căpătat un miros greu de praf de pușcă. Oamenii stăteau pitiți pe după mașini, care pe jos sau în genunchi. Totul a durat poate 30 de secunde și atunci am plecat de acolo cît am putut de repede, din cauza resturilor metalice care puteau cădea chiar în zona unde eram.
Ieri în aeroport, după ce am trecut de 6 șase puncte de control, la poarta de îmbarcare scria DELAYED. Atunci nu știam de ce era întîrziat zborul, dar am observat că lumea se îmbulzise la gura tunelului. După ce am intrat în avion, am fost anunțați că începînd cu ora 16:00 aeroportul se închide, acceptînd numai aterizările. Și mai erau cîteva minute pînă la fix. Un grup de francezi mai gălăgioși au început să strige: Allez, allez, allez!!! Cînd ne-am luat zborul, lumea a aplaudat, au strigat de bucurie...
Important e că în aceeași zi m-am trezit la ora 4:00 și am plecat să vizitez Ierusalimul. Am văzut locul răstignirii, Biserica Sfîntului Mormînt, Via Dolorosa (cît a mai rămas din ea, că s-a construit alandala nerespectînd drumul Crucii), scăldătoarea Vitezda, Zidul Plîngerii și orașul vechi în general, cît am avut timp. Mi-am cumpărat o hartă, dar prin oraș nu prea am găsit semne cu obiectivele creștine. Moscheea cu acoperiș aurit e accesibilă numai musulmanilor, iar peste tot e plin de poliție și de armată.
În fața locului Răstignirii am bătut trei metanii mari:
- prima pentru faptul că Dumnezeu a creat lumea acceptînd posibilitatea Jertfei proprii
- a doua pentru că Hristos ne-a dat șansa mîntuirii după cădere
- a treia pentru că sînt în viață
Deci dacă aveați de gînd să vedeți Israelul în perioada asta, vă sfătuiesc să renunțați.
PS: Trebuie să menționez aici că m-am uitat atent pe geam cu ochiul liber, la 10km altitudine, și nu am văzut nici un fel de curbură a orizontului. :) Am văzut în schimb Athosul în treacăt, la sugestia căpitanului.
|