View Single Post
Vechi 22.11.2012, 05:33:46
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Dintre cele trei enuntate mai sus [categorii] din ce biserica ai crede ca fac eu parte si din care faci tu parte?
Cred ca traiti iluzia de a fi in Biserica lui Hristos si vi-o alimentati periodic raportandu-va la altii. Eu spun sa ne mai scrieti si astazi cateva pagini despre romanul-ortodox care nu e crestin, sa loviti fara evlavie in noi, in dulcele stil neoprotestant care diseca religiozitatea formala a altora fara a face distinctia intre experienta ecleziala si trairea religioasa, vazand numai neghina, nu si graul, sa mai umpleti cateva pagini cu banalitati de genul “Biserica lui Hristos e imateriala, nu are grade ierarhice” , preconceptii generalizate “Pentru un roman-ortodox, daca X adopta practicile formale ale BOR atunci ajunge in rai”, sfaturi "nu gasiti pricina de condamnare pentru aproapele" , sa ne spuneti cum evenimentul eclezial s-a pervertit in religie s.a.m.d Ne vedeti atat, dar atat de inchistati si rigizi, prinsi in scheme, incapabili de a le transcede si patrunde de facto in Biserica lui Hristos, incat nici nu te poti simti ultragiat, doar amuzat.

De-a dreptul hilara folosirea sintagmei “roman ortodox” , pusa in opozitie cu “crestin-ortodox”, stiind ca ortodoxia e credinta purtatorilor de Hristos, deci daca romanul e ortodox (dreptmaritor,purtator de Hristos) atunci implicit e crestin (ucenic de-a lui Hristos). Probabil aveti o mica satisfactie sa generalizati si sa bolduiti "romanul ortodox nu e crestin" in loc sa spuneti simplu omul religios vs. om credincios, dialectica fond-forma fiind inevitabila, ceea ce imi spune ca intuitia lui Catalin s-ar putea sa fie corecta. Cine face parte din BOR nu spune niciodata ca romanul ortodox nu e crestin, ci spune ca romanul (sau unii romani) nu se comporta,nu se straduie sa fie crestin. Avea dreptate si Miha-Anca cand v-a spus: „dupa conceptiile tale personale, cred ca esti neoprotestant”, fara a va lipi prin asta o eticheta confesionala, ci referindu-se la modul d-voastra de gandire si judecata. BOR nu e un ONG, ci extensia Bisericii Nedespartite din primul mileniu crestin, o comunitate de oameni care se straduieste sa traiasca conform adevarului, stradania presupunand si esecul, insa in BO ne situam pe calea unei nadejdi. Esecul nu scuteste pe nimeni, fie mirean, fie preot. Asta o spun ca tot ati dat citatul acela din Luca 22:25-26 de parca nu am sti ca in Biserica exista moduri diferentiate de participare la stradania comuna, functiile ierarhice avand caracter de slujire, nu de dominatie.

Last edited by ioanna; 22.11.2012 at 08:56:05.
Reply With Quote