Deși pare ușor off topic, are o strânsă legătură cu el.
Site-ul
http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/Facerea.html prezintă, așa cum îi spune numele, atât învățătura ortodoxă despre viață, cât și, așa cum era normal și rațional, învățătura ortodoxă despre locul în care apare aceasta, și mai târziu, cununa creației și sensul ei, Omul, anume cosmosul:
http://www.hexaimeron.ro/Cosmologie/...osmologie.html
Între ele există o strânsă legătură unitară, sunt roadele și învățătura aceluiași Creator, primite și tâlcuite de către aceiași prooroci, Apostoli și Sfinți Părinți și
nu pot fi nicidecum despărțite arbitrar.
Cine primește, crede și mărturisește pe una (viața), va primi coerent și consecvent și pe cealaltă (cosmosul). Una pe alt se țin sau cad.
Aceasta este viziunea
"catholică" (deplină).
Întrucât ne aflăm pe forumul
www.crestinortodox.ro, credem că aici trebuie expus și susținut punctul
ortodox de vedere, cuprins în învățătura Bisericii despre lume/cosmos: apariția ei, locul, momentul, cauza, scopul, sensul, modul. Această învățătură este revelată de Dumnezeu și primită de om.
Întrucât există un singur Dumnezeu, El dă o singură revelație, dar ea este dată pe două "căi": Sfânta Scriptură (proorocii și Apostolii) și Sfânta Tradiție (Sfinții Părinți și scriitorii bisericești)
Creștinii ortodocși trebuie să le cunoască, creadă și mărturisească pe acestea, și să respingă tot ceea ce contrazice această învățătură revelată.
Învățătura revelată poate fi numită "dreapta credință" și conține ceea ce la modul general se cheamă "dogme".
Abaterea de la învățătura ortodoxă se cheamă eterodoxie, sau kakodoxie și conține ceea ce la modul general se cheamă "erezii".
Ereziile majore au fost osândite la cele Sfinte 7 Sinoade Ecumenice. În afara acestora pot exista o sumedenie de erezii care nu au făcut obiectul acestor Sinoade, și, ca atare nu au fost definite și osândite formal.
Pentru unii acest lucru echivalează cu faptul că, cel puțin deocamdată, ele pot fi considerate teologumene, sau cel puțin opinii teologice.
La fel stau lucrurile și cu dogmele: se insistă uneori în același mod, că doar cele formulate la Sinoade au acest statut, restul învățăturilor din Scriptură și Tradiție având o tratare liberă, fluctuantă și negociabilă, supusă dezbaterilor și revizuirilor, cel puțin până la întrunirea unui nou Sinod, care să fie cel puțin "pan ortodox"
Aceste opinii menționate nu sunt ortodoxe, Biserica a considerat că Scriptura și Părinții trebuie, așa cum s-a spus, primiți ca fiind purtători unor adevăruri de credință insuflate de către Duhul Sfânt.
Învățătura științei de azi despre cosmos - cosmogeneza, cosmologia, astrofizica, etc. - este în
contradicție flagrantă și radicală cu învățătura Bisericii, lucru ce poate fi probat cu ușurință atunci când ele sunt puse în paralel.
Dar, întrucât știința este atee și s-a scos singură în afara Bisericii, s-ar putea cumva, mai mult sau mai puțin, ignora ereziile ei.
Problema apare atunci când aceste "erezii științifice" pătrund în BIserică, amestecând ereziile și viziunea lor alternativă și atee cu revelația dumnezeiască. În cazul când cineva a conștientizat acest lucru, simte în inima sa datoria sobornicească de a lepăda ereziile acelea, și de a mărturisi învățătura dumnezeiască revelată și mântuitoare, chiar și cu riscul de a fi în contrasens cu opinia majorității contemporanilor, marginalizat și batjocorit.
Criteriul adevărului de credință în Biserică a fost, este și va rămâne
consensul cu Scriptura și Sfinții Părinți, ancorarea în Sfânta Tradiție, și nu aggiornamento-ul de tip papistaș la așa-zisa "știință a vremii".
Învățăturile ("ta dogmata") Bisericii
sunt adevărate, valabile, negreșelnice și neschimbabile în toate locurile și timpurile!