Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta
e complicat. pe de o parte exista dispensa episcopala(parca asa se numeste hartia aia) pt exceptii, pe de alta parte iese idiot din pct de vedere canonic dispensa asta.
|
Da, dar din cate stiu eu dispensa se da doar la catolici, reformati si lutherani.
Dogmatist vorbind, doar la catolici tainele sunt valide, dar nelucratoare. Deci, parerea mea e ca doar la catolici se poate vorbi de dispensa. La reformati sau lutherani nu prea. Parerea mea.
Sunt multe cazuri mai ales pe-aici, prin Tg.Mures cand se casatoresc romance cu unguri sau unguroaice cu romani si, deobicei li se da dispensa, dar in niciun caz ortodocsi cu neo-protestanti.
Dar, mai nou se accepta tot mai des botezul inainte de cununia religioasa. Sunt cazuri cand in aceeasi zi se boteaza si dupa aceea fac cununia religioasa. Uneori se face cununia religioasa la ambele culte, si la ortodocsi si la ceilalti, dar de botezat se boteaza la ortodocsi. Asta pentru ca la celelalte culte botezul e doar un simbol, o marturisire publica a credintei, deci nu e chiar asa de important.