View Single Post
Vechi 23.11.2012, 14:03:50
Ioan12345 Ioan12345 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.11.2012
Implicit

Intrucat am mai fost confruntat cu astfel de situatii, am incercat sa ma elucidez si eu...Motivul principal pentru care nu se poate realiza cununia este pentru faptul ca Harul Duhului Sfant nu poate sa pecetluiasca o unire confesionala diferita. Dupa cum nici in Vechiul Testament, nici in Noul, Harul nu vine acolo unde nu este marturisirea Adevarului, asa nici intr-o astfel de unire. Diferentele vizeaza lucruri fundamentale, ca ex, ortodocsii cred cu adevarat ca se impartasesc cu trupul si sangele Mantuitorului, pe cand protestantii, nu. Este inutil sa mai dezvolt tema asta, intrucat numai din acest aspect (pe care, da, si crestinii din primele secole il marturiseau ca pe o dogma, neconsfintita inca de Sinoade) se poate observa cat de mare este diferenta intre credinte. Sa te poti impartasi direct din Domnul! Sa crezi ca El se jertfeste navazut la fiecare Sf Liturghie...cu totul diferit de un act simbolic de rememorare! De aici intregi consecinte cu privire la posibilitatea de indumnezeire (vezi Sf Grigorie Palama, Maxim Marturisitorul etc).

Cat priveste un "botez fortat", asa cum il numesti tu...Si aici sunt discutii. Botezul fara insusirea credintei nu poate lucra...Harul nu poate lucra intr-o marturisire formala, fara substanta (sa ne gandim la marturisirea primilor mucenici ca adevarata marturisire). In plus, Botezul este un angajament al schimbarii vietii de pana atunci, al insusirii unor noi credinte. Or, daca asta nu e cazul (si nu se urmareste decat un scop lumesc, sa zicem), Harul nu are cum sa lucreze.

Trebuie cercetate cele doua credinte si sa vedeti voi cum va simtiti mai confortabil sau cum va puteti adapta. Cautati sincer adevarul prin rugaciune si cred ca Domnul va va lumina. Faptul ca ati apelat la acest site este o dovada ca incercati sa cautati...

Un ultim aspect: trebuie sa va ganditi ca in curand veti avea si copii si ca trebuie si acestia botezati. Deci fiti cu bagare de seama in treburi de credinta (care nu sunt formaliste si a-priori anti-evolutioniste). Adevarul este unul si nu se modeleaza in functie de fiecare dintre noi.

Doamne, ajuta! Sa va lumineze Dumnezeu!
Reply With Quote