View Single Post
  #1  
Vechi 30.10.2007, 17:10:11
C-tin C-tin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.07.2007
Mesaje: 628
Implicit

preluat din Argesul Ortodox

Descoperiri uluitoare
scris de P.S. Calinic Episcop al Argesului si Muscelului
Tuesday, 28 November 2006

Descoperiri uluitoare

Dacă germanul Kant era uimit de cerul de deasupra capului său, este limpede, în chip absolut, că se uita mai mult ca noi spre cerurile lui Dumnezeu! Este semn limpede că își petrecea timpul în natură, mai mult ca noi, desigur, și nu-și afuma nările cu puhoaiele de mirosuri din grătarele înfocate.
Sub puzderia de stele, ochii marelui savant căutau înțelesuri nedeslușite și era, de fiecare dată, cotropit de fantastica boltă cerească. Dacă ar fi rămas doar cuprins de uluitoarele zidiri, necuprinse de mintea noastră, n-ar mai fi coborât într-o altă minune, tot atât de necuprinsă, liberul arbitru, puterea fantastică a omului în călătoria aceasta, atât de scurtă și plină de surprize. Kant, iar mult mai târziu, Petre Țuțea, se doreau cu orice preț să fie de folos neamului din care au răsărit, ca să nu luăm din cele multe exemple decât pe cei doi mari filosofi.
Mai norocos și mai practic, Petre Țuțea (de la a cărui plecare la cele veșnice se împlinesc 15 ani pe 3 decembrie), cu dezinvoltura lui fără seamăn, se așeza ca un punct arhimedic: „Între Dumnezeu și neamul meu”. Între cerul cerurilor și pământ.

Luna ianuarie a anului 2006 avea să fie cu surprize pentru vreme îndelungată: Savanți (că este vorba tot de savanți!) americani, germani, britanici, canadieni și alții care vor mai fi în Consorțiul internațional Vigro au creat cel mai complet model de computer al Universului, la Institutul Max Planck. Cei mai mari savanți ai lumii au colectat și prelucrat datele astronomice de la observatoarele mondiale, folosind cel mai mare supercomputer european, așa cum afirma Arina Avram, în 7 Plus, sâmbătă, 28 ianuarie 2006, pag. 7, al cărei articol: „Savanții spun că este un loc în Univers unde se află Dumnezeu”, folosind cel mai complet model pe supercomputer, mărturisesc din inimă că m-a fascinat de-a dreptul.
Și așa m-am gândit că este potrivit să reamintim, pentru cei care n-au avut privilegiul să citească, din varii motive, ce taine mari cuprinde Universul, în care nouă ne-a fost dat să ne naștem, din mila cea iubitoare a lui Dumnezeu. Vom reaminti că mintea omenească, din cele mai vechi timpuri, a căutat să deslușească, pe cât a putut cuprinde, din tainele lui Dumnezeu.
Cine nu-și amintește de Galileo Galilei și Giordano Bruno? Dar de Jules Verne, considerat printre cei mai de seamă scriitori pentru tineret din toate timpurile, nu ne mai aducem aminte? El, care a anticipat (profetic, am putea zice!) cele mai moderne cuceriri ale științei din secolul nostru! Ce vor a ne spune: „Călătorie spre centrul Pământului?“ Dar: „De la pământ la lună?“ Cine n-a citit cu sufletul la gură „În jurul lunii?”, ca să nu mai spun de: „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, din anul 1870!
N-aș crede, desigur, că Albert Einstein, savantul plin de credință în Dumnezeu, n-ar fi citit operele fantastice ale lui J. Verne. El își punea întrebarea: „Dacă Dumnezeu ar fi ales și ar fi folosit totul, atunci când a creat Universul și toate constantele universale au avut influență asupra evenimentului“. Cred că și noi ne-am pus tot felul de întrebări, de cum ar fi lucrat Dumnezeu la această lucrare cosmică fantastică și de necuprins cu mintea noastră, care, să fim drepți, brăzdează Universul ca fulgerele! Așa au fost, sunt și vor fi minți care vor încerca, în potrivita lor pricepere, să găsească, oarecum, misterul planului lui Dumnezeu Atoateziditorul! Că este necesar acest lucru?, ar veni de îndată întrebarea, pentru oarecare dintre mințile noastre! Drept mărturisind, de când tata îmi arăta cerul cu puzderia de stele, Justinian, episcopul din Maramureș, mereu îndemnându-mă să admir bolta cerului, iar Patriarhul Teoctist slăvea pe Dumnezeu, arătându-mi Carul Mare, Găinușa, Luceafărul, Pleiadele și Orionul, n-au mai avut pacea inimii.
Atunci când am avut prilejul, am privit prin telescoapele observatoarelor astronomice cerul, cerul cerurilor, cum spune rugăciunea lui Solomon de la Sfințirea bisericilor. Cred că este absolut necesar să se studieze și cel puțin să se învețe, barem, noțiunile elementare din domeniul Fizicii și al Astronomiei, mai ales. Am avea, desigur, alt orizont. Orizont cosmic, de bună seamă! Am înțelege mai bine scara valorilor și nu ne-am îngădui să batjocorim pe cei care sunt oameni de adevărată valoare. Adică, am reuși să ne salvăm din ignoranța iresponsabilă, care ucide mai rău ca ciuma, cancerul, lepra sau S.I.D.A. Cei mai mulți dintre noi am citit despre teoria Big Bang.
Georges Lemaitre spune că Big-Bang-ul este „o reproducere detaliată a creării lumii așa cum este descrisă în Biblie și așa cred cei peste 80% dintre savanții lumii! Așa se consideră - și pe bună dreptate - că Astronomia se apropie din ce în ce mai mult de Religie. Se vorbește despre substanțe misterioase în Univers și că: „25% din Univers este materie neagră prin care undele electromagnetice se mișcă liber fără interacțiune.
Cel mai puțin de înțeles este energia neagră care este 70% din materia Universului și că Universul s-ar fi extins de două ori. De ce densitatea energiei negre nu scade? Sau nu suntem încă în stare s-o măsurăm? Fizicienii Îl văd pe Dumnezeu în această lucrare uluitoare, El, Care este încă ascuns de mintea iscoditoare a savanților, dar existența Sa rezultă clar din aceste teorii de-a dreptul de fabulă.
Dacă am citi mai des Biblia și evanghelia Schimbării la Față a lui Iisus Hristos, n-am mai vedea atâta energie neagră, care în fața lui Dumnezeu strălucește ca soarele! Dumnezeu este lumină!
De credem în Tine, Doamne, întru lumina Ta vom vedea lumină!

ultima actualizare ( Thursday, 08 February 2007 )
Reply With Quote