Daca am reduce consumul de carne foarte mult si cel de lapte (dar acesta nu prea mult), nu vom avea probleme cu alimentatia. Pamantul poate sustine mult mai mult de 20 miliarde dar in anumite conditii: tarile dezvoltate, care consuma peste 80% din resursele planetei sa fie mai retinute la capitolul risipa si sa nu mai foloseasca pestele exportat de tarile sarace pentru ca face bobitze pentru catelushi si pisicute!
Am lucrat intr-un fastfood si am vazut oameni care cumparau tot felul de produse si nu le consumau... in loc sa cumpere portii medii de cartofi, cumparau portii mari si mancau doar jumatate! Eram obisnuit sa strang de pe mese alimente consumate doar pe jumatate sau deloc! Suntem saraci dar cumparam meniuri la restaurante de peste 10 lei si mancam doar jumatate din ce cumparam!
Mai este problema apei potabile.... de multe ori folosesc mai multa apa decat am nevoie pentru lucruri obisnuite cum este barbieritul (in loc sa am robinetul deschis doar cand imi ud fata si spal aparatul, este deschis tot timpul... desi am nevoie de apa doar in 30% din timp). Poate parea banal dar daca am economisi toti apa consumata inutil (nu doar cea folosita pt barbierit...) rezerverele de apa potabila (care unele nu sunt regenerabile sau sunt greu regenerabile) ar fi mai protejate.
(Am inteles ca Arabia Saudita si-a cam epuizat rezerva de apa subterana)
|