View Single Post
Vechi 24.11.2012, 16:21:02
N.Priceputu
Guest

Implicit

@catalin2:
Supărarea lui Cezar o găsesc justificată, având în vedere că el nu-și dă cu părerea, ci vorbește despre un domeniu pe care-l cunoaște, practicându-l. A explicat de mai multe ori - și sunt de acord cu punctul lui de vedere - că e greșit să se extindă competența cuiva peste domeniul altuia, că n-ar trebui să-i spună teologul psihologului ce este psihologia, după cum nici invers. Dacă sunt un bun tâmplar, n-o să te învăț cum se croiește o haină dacă tu asta faci de-o viață.

Tu demonizezi orice câștig al modernității, crezând că e de la cel rău, căutând binele, adevărul, ortodoxia în trecut. Respingi știința atunci când ți se pare că îți amenință soliditatea edificiului în care te-ai închis pentru a-ți proteja ceea ce consideri a fi dreapta credință. Vei ajunge, la limită, să respingi evidențele (așa cum destul de mulți deja o fac), optând pentru realitatea pe care ți-ai construit-o. Iar dacă ne e teamă că temelia ar putea să ne fie zdruncinată de adevărurile științei, ar trebui să ne gândim la ce a spus Domnul: poate am clădit pe nisip, poate nu ne-am pus temelia pe El.

O teologie care refuză știința, după cum cu mirare constat că se întâmplă adesea pe forum, e la fel de periculoasă ca și o știință care respinge teologia: ambele suferă de autosuficiență. În trecut n-a fost așa, teologii stăpânind bine știința vremurilor lor; de altfel, și astăzi adevărații teologi au un interes deosebit pentru știință, găsind în ea înțelesuri noi, confirmări ale credinței.

E bine știut, când e vorba de psihologie, omul e încercat de frică. Ne temem de psiholog ca de unul care știe despre noi ceea ce noi nu știm, care ne poate pune în față o oglindă în care nu vrem să ne vedem, care poate, eventual, să ne arate fundamentele șubrede ale unei false credințe pe care o avem. Și într-un fel cred că e justificată teama sau neîncrederea, atâta vreme cât nu-i cunoaștem intențiile eventual ascunse pe care le are, cât nu știm ce vrea să facă în sufletul nostru. Pentru că mulți, câștigând posibilitatea de a manipula, o fac fără scrupule - și mă gândesc aici mai ales la campaniile publicitare sau electorale.
Dar atunci când psihologul este credincios, când și-a închinat el însuși viața lui Hristos, cred că știința lui nu poate să ne fie decât de folos, ajutându-ne să ne cunoaștem mai bine fricile, bolile, patimile și să sporim duhovnicește.
Reply With Quote