Citat:
În prealabil postat de AlinB
Din pacate, Sfanta Scriptura este un ghid moral, nu judecatorul personal al fiecarui individ in parte.
Exemplu:
Zaheu neoprotestant: (...)
Si gata, se ridica fericit de "relatia personala" cu Dumnezeu, curatat, chipurile, de pacat si gata de treaba (murdara) in continuare.
Sa mai zicem?
Tanarul cel bogat (neoprotestant si el).
(...)
Rezultatul -cand s-a confruntat cu adevarat cu un martor obiectiv - il stim: a plecat cu coada intre picioare.
Vezi, de asta Sf. Scriptura spune ca pacatele trebuiesc marturisite altora - pasaj ignorant grosier de traditia neoprotestanta (macar cu asta esti de acord?).
|
Cine te-a invatat interpretarea neoprotestanta? Vrei sa zici ca Sola Fidae asta zice?
Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata
(...) Daca ... un catolic ar veni pe un forum protestant cu ... " Luther nu a inteles Doctrina Catolica cu Sola Fidae si mi-ar da o sursa", trebuie sa ii dau dreptate, ca imi place sau nu (...)
|
Daca intrebi detaliile, ai sa vezi ca nu e ceea ce crezi, in fapt e mult mai apropiata de chiar ce un ortodox crede. Poate chiar prea aproape. In fapt o data in viata am intalnit un mitropolit ortodox rus (contextul e legat indirect de nunta) si a fost unul dintre putinele lucruri ce am fost amandoi de acord in detalii ca si doctrina ca noi credem la fel!
Nereprezentarea pozitiei adverse se numeste "om de paie" si nu ataca cu adevarat Sola Fidae (daca asta e dorinta de a o fa ce).
Legat de pozitia neoprotestanta, ce trebuie sa intelegi e ca ambele pasaje sunt la fel de "problematice" si pentru un ortodox: Zacheu a vorbit direct cu Iisus, nu a vorbit cu Petru, ca sa arate ce sa faca, sau un ucenic din linia apostolica pentru a avea a o rezolvare a ideii de pacat in care se gasea; iar pilda fiului risipitor plecand de al ideea ca e pilda, poate fi interpretata in absolut orice fel, dar bineinteles, fiul risipitor s-a dus direct la tatal lui sa isi ceara iertare, nu-i asa?
In fapt orice biserica suficient de mare, este (destul de) consistenta in doctrine, in cele mai multe cazuri! A dezbate versete si pilde sub interpretarea ortodoxa, foarte probabil nu au sens intr-o interpretare protestanta, dar nu e o scuza a simplifica pozitia adversarului in a pierde toate detaliile, ce pleaca de la alte premize de cele mai multe ori, si ajungi la o concluzie complet gresita.
Atentie! Acest citat e o incorecta reprezentare a ortodocsilor:
Citat:
Daca ai un accident grav de masina, si stii ca in 2 minute ai sa mori si te rogi pentru iertare, stii ca ortodoxia nu te poate salva, deoare nu e la cine sa te confesezi, si preotul nu poate ajunge la timp
|
Vezi cum suna din gura altuia, nu iti suna putin anapoda?